Україна має абсолютну двопартійну підтримку Сполучених Штатів — Іванна Климпуш-Цинцадзе про результати візиту до США

Інформаційне управління
01 квітня 2022, 10:20

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС, у складі жіночої парламентської делегації, здійснила робочий візит до Сполучених Штатів Америки. Під час візиту українські депутатки зустрілися зі спікеркою Палати Представників Ненсі Пелосі, заступницею держсекретаря Вікторією Нуланд, головою комітету Палати представників США із закордонних справ Грегорі Міксом, заступницею Міністра оборони Селест Уолландер, з Українсько-Американським кокусом у Палаті представників на чолі з двопартійним керівництвом Марсі Каптур, Майком Квіглі, Брайаном Фіцпатріком, Енді Гаррісом.  З 80-ти членів цієї групи на зустріч прийшла неймовірна кількість — близько 40, приблизно однакова кількість і республіканців, і демократів. З Українсько-Американським Кокусом Сенату під керівництвом співголів-сенаторів Діка Дурбіна та Роба Портмана. З групою депутатів з різних комітетів, що визначають політику для надання Україні найнеобхіднішого для перемоги, а також з лідерами громадських організацій, аналітичних центрів США та конгресменами.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що головним завданням делегації було донести американській стороні, що Україна бореться сьогодні не тільки за своє виживання і за демократію, але й за весь вільний світ. Саме тому потребує сильної допомоги союзників, щоб зупинити Путіна і не дати йому виплеснути війну на інші держави та інші території. У США, за словами голови Комітету, є повна двопартійна підтримка України: «Ми бачили абсолютну двопартійну підтримку України, бачили як на нас реагують прості громадяни США, які висловлювали підтримку Україні і тому подвигу, який сьогодні творять ЗСУ і українське суспільство». Саме тому українська делегація використала кожну можливість, щоб залучити ще більше допомоги, попросити більше зброї, фінансову підтримку та продовження політичного й економічного тиску на РФ.

Голова Комітету наголосила, що велику кількість зброї Україна потребує терміново — літаки, системи ППО, а також танки, БТРи, артилерійські системи. Також потрібно запровадити додаткові нищівні санкцій, які би збільшили для росіян ціну війни і закрили лазівки в санкційній політиці, якими зараз користується країна-терорист. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що санкції мають бути також добре скоординовані між США та європейськими партнерами, тоді вони будуть повноцінно працювати: «Весь банківський сектор РФ має бути відлучений від цивілізованого світу, жоден російський корабель не повинен зайти в жоден порт. Персональні санкції проти російських можновладців та олігархів мають посилитися замороженням їхніх активів у світі. Ембарго на закупівлю нафти і газу з РФ має бути запроваджене не тільки з боку США, але й з боку Європейського Союзу. Для цього США можуть зробити більше, забезпечивши додаткові надходження до Європи енергоносіїв».

Окрім того, делегація донесла до американської сторони, що Україна потребує потужної фінансової підтримки, аби компенсувати не лише прямі втрати через бойові дії та руйнування, а й через велику кількість інших проблем, спричинених війною: «Наша економіка руйнується війною. Вона руйнується не тільки тим, що знищуються наші домівки, захоплюються наші території, а й тим, що ми не можемо провадити повноцінної економічної активності», — сказала  Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона впевнена, що америкаська сторона почула усі заклики української делегації і готова разом працювати на підтримку України.

Під час зустрічей, а також під час інтерв’ю американським ЗМІ голова Комітету також наголосила, що війну на знищення України веде не лише Путін, а вся терористична Росія. Це сотні тисяч росіян убивають українців у складі російської армії за мовчазної підтримки купки, буцімто, незгодних і за активної підтримки мільйонів спраглих до української крові імперців. Ніякої віри крокодилячим сльозам росіян бути не може – це спецоперація задля послаблення санкцій, аби зменшити ціну їхніх масових убивств. Україна разом із західними партнерами цього не допустить. Росія заплатить за свої фашистські злочини на українській землі.