Верховна Рада прийняла Закон щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб

Інформаційне управління
01 квітня 2022, 16:52

Верховна Рада прийняла в цілому проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб" (реєстр. № 5542-1).

Законом передбачено гарантування вкладів фізичних осіб в повному обсязі (без обмеження за сумою вкладу) на час дії воєнного стану в Україні та протягом 3 місяців після його завершення.

Через 3 місяці після завершення воєнного стану в Україні сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами встановлюється на рівні 600 000 гривень.

Законом посилено забезпечення фінансової стійкості Фонду шляхом розрахунку необхідного значення цільового показника, встановлення розміру базової річної ставки регулярного збору та запровадження механізмів їх розрахунку та порядку встановлення, запровадження положень щодо порядку проведення стрес-тестування системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Законом суто формальне гарантування державою всіх вкладів фізичних осіб у Ощадбанку, яке фактично не має механізму реалізації, замінюється на реальне гарантування вкладів на тих підставах, на яких таке гарантування стосується усіх без виключення інших банках, в тому числі державних.

Передбачене включення Ощадбанку до системи гарантування вкладів фізичних осіб та набуття ним статусу учасника Фонду, а отже скасування формальної державної гарантії на вклади фізичних осіб у Ощадбанку після закінчення перехідного періоду, який складає 6 місяців.

Законом також передбачена реструктуризація зобов’язань Фонду за векселями, які були видані Фондом в 2015 і 2016 роках в обмін на облігації внутрішньої державної позики, держателем яких було Міністерство фінансів України шляхом перераховування відповідних коштів до загального фонду Державного бюджету України з урахуванням необхідності забезпечення фінансової стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб. Механізм реструктуризації схвалений Радою з фінансової стабільності.

Законом з метою покращення в умовах воєнного стану чи під час особливого періоду функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків, діяльності учасників ринків капіталу та професійних учасників організованих товарних ринків, державного регулювання, здійснюваного Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку:

1) надається право Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку на час воєнного стану встановлювати особливості державного регулювання та нагляду;

2) надано можливість проведення клірингових розрахунків у іноземній валюті через рахунки в українських банках.