«Зупиніть свій бізнес у Росії та Білорусі», - Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у листі до іноземних материнських комерційних банків, чиї філіали ще працюють в росії

Інформаційне управління
30 березня 2022, 09:36

 

«Дорогі колеги,

 Як ви добре знаєте, минуло чотири тижні відтоді, як Україна чинила запеклий опір вторгненню Росії, захищаючи свою територію та докладаючи всіх зусиль для підтримки своєї економіки та послаблення агресора.

 Одна з головних битв, яку ми зараз ведемо, - це фінансовий фронт. Верховна Рада та Національний банк України вживають низку заходів, спрямованих на забезпечення стабільності фінансової системи в Україні в умовах воєнного стану. Інше наше завдання - посилити санкції та зовнішній тиск на економіку Росії, яка відіграє головну роль у зменшенні її можливості фінансувати військову діяльність в Україні.

 Усвідомлюючи загрозу для світової спільноти російською агресією проти України, більшість учасників світового ринку фінансових послуг приєдналися до санкцій проти Росії.

 У зв’язку з цим ми просимо Вас приєднатися до зусиль тих фінансових установ, які пожертвували своїми економічними інтересами заради захисту України та цивілізованого світу та зупинили свій бізнес у Росії та Білорусі. Будь-які подальші операції та наступні податки, сплачені до бюджетів країни-агресора, означають фінансування її військових злочинів та терористичних актів проти мирного населення в Україні.

 Сьогодні банківська система України загалом і дочірні компанії міжнародних банків зокрема є досить успішними, працюють в інтересах своїх клієнтів. Однак рішення материнських банків продовжувати співпрацю з агресором може створити додаткові репутаційні ризики для їхніх дочірніх компаній у України та зменшити їхню здатність протистояти викликам війни, яка загрожує фінансовій системі країни.

 Сподіваємося, що ваше рішення допоможе наблизити кінець війни в Україні», -

 

 Щиро Ваш,

 Данил Гетманцев

 Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики