Верховна Рада прийняла Закон щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період

Інформаційне управління
24 березня 2022, 17:19

 

Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими в особливий період (реєстр. №7173) з урахуванням пропозицій Комітету.

Закон розроблено з метою врегулювання окремих правових аспектів здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими.

Прийняття Закону обгрунтовується необхідністю визначення та розмежування окремих повноважень центральних органів виконавчої влади, Державної кримінально-виконавчої служби України, Збройних Сил України, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України стосовно поводження з військовополоненими, утримання, направлення їх до найближчих пунктів тримання військовополонених, утворених у виправних колоніях мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання, середнього та максимального рівнів безпеки, повернення військовополонених, координації заходів із їх перевезення, забезпечення надання їм послуг поштового зв’язку та іншого.

У зв’язку з цим внесено зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України, законів України «Про оборону України», «Про Збройні Сили України», «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України», «Про попереднє ув’язнення», «Про правовий режим воєнного стану».

Зокрема, у змінах до законів України «Про оборону України», «Про Збройні Сили України», «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України» передбачається конкретизувати правовий статус військовополонених, розмежувати діяльність центральних та інших органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій у сфері оборони щодо організації поводження з військовополоненими.

Закон України «Про оборону України» доповнюється приміткою у якій дається визначення кого слід розуміти під військовополоненими.

Запропоновані зміни до статті 11 Кримінально-виконавчого кодексу України передбачають можливість у разі необхідності в межах однієї виправної колонії створювати сектори з різними рівнями безпеки, а також сектори для тримання осіб, узятих під варту, за умови забезпечення ізоляції від засуджених, які тримаються у цій установі.

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» доповнюється новою статтею 151 щодо повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань утримання військовополонених.