Спікери парламентів України та країн Балтії підписали спільну заяву щодо російської війни в Україні

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 березня 2022, 16:16

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Головою Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце, Спікером Сейму Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен та Головою Рійгікогу Естонської Республіки Юрі Ратасом.

Під час зустрічі також були присутні Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. 

«Сьогодні перший місяць із моменту повномасштабної агресії російської федерації проти українського народу. І мені надзвичайно приємно, що в цей день наші друзі — спікери парламентів Литви, Латвії, Естонії поруч із нами. Ми разом, ми демонструємо свою єдність», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він подякував парламентам держав Балтії за чітку й послідовну позицію на підтримку України з першого дня війни.

Спікер Верховної Ради України наголосив, що парламенти цих країн першими стали на захист України. Руслан Стефанчук висловив вдячність за рішення, схвалені парламентами держав Балтії, з закликом до країн-членів ООН створити no-fly zone над Україною.

«Це є важливим елементом політичної підтримки України та Українського народу. Особливо хочу відмітити дуже потужну за змістом «Спільну заяву парламентів країн Балтії на підтримку членства України в ЄС. Україна також високо цінує створення парламентської мережі «Об’єднані для України» (U4U)», — зазначив Руслан Стефанчук.

На завершення зустрічі спікери парламентів України, Естонії, Латвії та Литви підписали спільну заяву щодо російської війни в Україні про об’єднання зусиль для припинення агресії та відновлення безпеки в Європі.

Серед інших пунктів Заява:

-        наголошує на необхідності прискорення членства України в ЄС;

-        підтримує продовження політики відкритих дверей НАТО;

-        закликає міжнародну спільноту негайно створити заборонену для польотів зону над Україною, щоби запобігти масовим жертвам серед мирного населення;

-        пропонує міжнародній спільноті ввести повне торгове ембарго проти Росії;

-        закликає країни збільшити постачання всієї зброї, необхідної Україні для перемоги у війні;

-        заявляє, що воєнні злочини кремлівського режиму не повинні залишатися безкарними Міжнародним Судом і Міжнародним Кримінальним Судом;

-        наголошує на необхідності почати думати про відбудову України вже зараз та виступати за комплексний план допомоги для відновлення економіки України.

·                

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України