Ситуація на атомних об’єктах України станом на 20.03.2022

Інформаційне управління
23 березня 2022, 18:10

Інформація щодо Чорнобильської АЕС

З початку російської військової агресії проти України всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, перебувають під контролем військових країни-агресора.

Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів досі неможливий.

За уточненою інформацією ДСП «Чорнобильська АЕС» 20.03.2022 вдалося здійснити лише часткову ротацію оперативного персоналу, який знаходився на окупованій території майданчику з 24.02.2022, та евакуацію осіб, які знаходилися на території захопленої станції.

УСЬОГО БУЛО ВИВЕЗЕНО 106 ОСІБ.

На заміну евакуйованого персоналу ЧАЕС відправилося 46 добровольців-працівників станції для виконання службових обов’язків та для забезпечення функціонування підприємства.

«Наші працівники вже ввечері 20 березня повернулися до своїх сімей. Вони виснажені такою неймовірно затяжною зміною — замість 12 годин вони відпрацювали понад 600. Це дійсно героїчний вчинок — безперервно і безпомилково виконувати свої обов’язки протягом такого затяжного періоду. Пишаюся ними!

Також хочу висловити безмежну вдячність і повагу тому персоналу ЧАЕС, хто поїхав на станцію на заміну наших хлопців і дівчат! Такий вчинок вимагає не аби якої мужності та відданості своїй роботі» — прокоментував ротацію тимчасово виконуючий обов’язки генерального директора ЧАЕС Валерій Сейда.

Зауважимо, що разом з працівниками ЧАЕС проведено евакуацію інших осіб, які знаходилися на території окупованої станції, зокрема деяких службовців Національної гвардії України та Державної служби надзвичайних ситуацій, а також нелегалів-сталкерів.

Денний персонал, ремонтний персонал та персонал підрядних організацій на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» відсутній.

Інформація, що отримується від ДСП «Чорнобильська АЕС» щодо параметрів безпеки та стану радіаційної обстановки на майданчику, свідчить про тенденцію сталого погіршення низки показників. Окупант продовжує грубо порушувати вимоги радіаційної безпеки та санітарно-пропускного режиму на підприємстві та в Зоні відчуження, що призводить до погіршення радіаційної обстановки на підприємстві та Зоні відчуження, а також сприяє розповсюдженню радіоактивного забруднення за межі Зони відчуження.

Регламентні роботи, заходи з технічного обслуговування та ремонту систем та обладнання об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС», які повинні виконуватися денним персоналом, з 24 лютого 2022 року не здійснюються внаслідок окупації. Також не виконуються роботи, які здійснюються із залученням персоналу підрядних організацій.

Нагадуємо, що така ситуація вже призвела до унеможливлення відновлення роботи окремих датчиків контролю нейтронного потоку, потужності дози гамма-випромінювання та радіаційного забруднення повітря, подальше невиконання ремонтних робіт може призвести до відмов інших систем та елементів, важливих для безпеки. Непрацездатність обладнання ускладнює здійснення повного контролю за критичністю та низкою радіаційних параметрів в одному з приміщень об’єкта Укриття.

В межах зони відчуження продовжують фіксувати  осередків займання за даними супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA).

 

Інформація щодо Запорізької АЕС

Запорізька АЕС та місто Енергодар з 04.03.2022 року перебувають під окупацією російських військових формувань. На майданчику Запорізької АЕС, крім військових країни-агресора, вже тривалий час незаконно перебувати представники російської корпорації з атомної енергії «Росатом».

Персонал Запорізької АЕС та їх сім’ї перебувають під постійним психологічним тиском через присутність на майданчику АЕС та у місті-супутнику вороже налаштованих військових окупанта, а також великої кількості військової техніки. Постійний стрес, нестача харчових продуктів та ліків збільшує імовірність помилки персоналу, що може призвести до виникнення аварійних ситуацій / аварій та безпосередньо впливає на забезпечення безпеки АЕС.

Регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику Запорізької АЕС неможливий.

За інформацією керівництва Запорізької АЕС:

- оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації;

- експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС, відбувається постійна ротація персоналу;

- змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

Держатомрегулювання продовжує слідкувати за станом безпеки об’єктів ядерної галузі України в умовах воєнного стану.

 

Щодо взаємодії з Європейською Комісією

Отримано позицію Європейської Комісії стосовно спільного звернення Міненерго, Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом» від 5 березня 2022 року щодо критичної ситуації на ядерних об’єктах в Україні, у зв’язку з військовим вторгненням та захопленням РФ Чорнобильської АЕС, території зони відчуження,  Запорізької АЕС.

У листі Комісара ЄС з питань енергетики К. Сімсон, від імені Президента Європейської Комісії пані Урсули фон дер Ляєн, підкреслюється позиція ЄК про абсолютну неприпустимість дій, які вчиняються агресором на території України та відносно ядерно-радіаційних об’єктів на її території, що створює безпрецедентні ризики виникнення ядерних інцидентів.

Європейська Комісія високо цінує зусилля уповноважених центральних органів влади України щодо протидії військовій агресії, підтримання ядерної та радіаційної безпеки на території України. Наголошує ЄК також на важливості постійного діалогу з міжнародними партнерами щодо ситуації довкола АЕС України та підтримує залучення до цих процесів інструментів підтримки МАГАТЕ, Групи європейських ядерних регуляторів (ENSREG), WENRA, HERCA та інших міжнародних партнерів.

За потреби сторони готові долучитись до інспекцій та верифікацій безпечної роботи АЕС України під егідою місії МАГАТЕ, надати підтримку Україні у сфері оцінки ризиків та підтримати Держатомрегулювання у відновлені регулюючого контролю на об’єктах ядерної енергетики України.

Однак, для надання практичної допомоги регулятору та АЕС України, критично необхідним залишається забезпечення безпечного доступу представників міжнародних організацій до майданчиків. Наразі важливим та невирішеним залишається питання створення відповідних безпечних передумов.