Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Європейського парламенту, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів іноземних держав щодо термінової необхідності забезпечення захисту цивільного населення України від збройних нападів російських загарбників

Інформаційне управління
03 березня 2022, 17:12

З самого початку підступного та безпідставного вторгнення в Україну Російська Федерація систематично здійснює військові напади, в тому числі й з повітря, на житлові будинки, лікарні, дитячі садки, школи та інші об’єкти цивільної інфраструктури в Україні, знищує культурні пам’ятки, а також об’єкти критичної інфраструктури, пошкодження яких може призвести до техногенної катастрофи загальносвітового масштабу, зокрема на хімічні склади та підприємства, місця зберігання особливо небезпечних відходів, атомні електростанції тощо.
Росія випустила декілька сотень оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування типу “Іскандер” і “Калібр” по мирним містам і селам України. В супереч нормам міжнародного гуманітарного права також було нанесено засобами касетного бомбометання вакуумними боєприпасами удари по місту Харків та місту Охтирка, що на Сумщині.
Щоденно ми фіксуємо численні воєнні злочини, що вчиняються Збройними Силами Російської Федерації під керівництвом їх Президента Володимира Путіна. Щогодини ми втрачаємо найкращих синів і дочок українського народу, тисячі людей, включаючи дітей, зазнали поранень або були змушені покинути свої домівки. Від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україні загинула 21 дитина, 55 було поранено. Російські військові з небаченою жорстокістю знищують житлові будинки, лікарні, дитячі садочки і школи, холоднокровно вбивають мирне населення. Армія Путіна обстрілює гуманітарні коридори, ігноруючи наші прохання дати можливість вивезти жінок, дітей, сиріт, маломобільних громадян. Кремлівські вояки беруть в заручники мирне населення, прикриваючись ним як живим щитом.
В наслідок постійних артобстрілів міста Харків, Волноваха Донецької області, Щастя та Станиця Луганська Луганської області перебувають на межі гуманітарної катастрофи. Деякі з цих міст вже практично знищені. Жителям, які переважно знаходяться в укриттях та підвалах, бракує продуктів, питної води та медикаментів, відсутні медичне обслуговування, електрика та опалення. Від обстрілів сильно постраждали будинки та соціальна інфраструктура. Повністю заблоковані міста Нова Каховка та Таврійськ Херсонської області, без можливості забезпечення продуктами та навіть ліками першої потреби.
Ці криваві злочини путінського режиму є кричущим порушенням норм міжнародного гуманітарного права і вимагають негайного припинення та розслідування як міжнародні воєнні злочини.
Російські окупаційні сили захопили Чорнобильську АЕС поблизу якої вже зафіксоване перевищення рівня радіації. Війська Російської Федерації також ведуть бойові дії в безпосередній близькості від інших атомних електростанцій, що загрожує екологічною та гуманітарною катастрофою не лише для України та Європи, а й для усього світу.
Україна відчайдушно бореться з агресором за свою незалежність, за європейський вибір українського народу, бореться за всі ті цінності, які є фундаментальними для Європейського Союзу і усього демократичного світу. Ця війна є боротьбою за існування таких понять як повага до людської гідності, свободу, демократію, рівність, верховенство права та права людини для всього світу. Українська Армія та весь український народ стали на захист своєї Батьківщини, свого історичного та цивілізаційного вибору.
Верховна Рада України, вітаючи схвалення понад двома третинами держав-членів Організації Об’єднаних Націй Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй (А/ES-11/L.1) «Агресія проти України» 2 березня 2022 року, звертається до Організації Об’єднаних Націй, Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Європейського парламенту, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів іноземних держав з вимогою вжиття усіх необхідних заходів з метою:
негайного запровадження безпольотної зони над територією України для захисту цивільного населення, об’єктів світової культурної спадщини, об’єктів критичної інфраструктури, пошкодження яких може спричинити катастрофи світового рівня;
невідкладного відкриття гуманітарних (зелених) коридорів для безпечної евакуації жінок, дітей та літніх людей та гарантування їхньої безпеки у безпосередній співпраці з Міжнародним комітетом Червоного Хреста відповідно до їх мандату за Женевськими конвенціями 1949 року, а також постачання гуманітарної допомоги постраждалим та цивільним особам для задоволення першочергових потреб людей у продуктах харчування, одязі, засобах для надання першої медичної допомоги;
введення на територію України миротворчих сил на підставі Резолюції ГА ООН 377 (V) «Об’єднання заради миру» від 3 листопада 1950 року.
Верховна Рада України звертається до Генерального секретаря ООН із закликом посередництва у припиненні війни.