У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон «Про медіацію»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 лютого 2022, 16:00

У черговому числі збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України», №8, що побачив світ 18 лютого 2022 року, опубліковано низку законів і постанов, прийнятих Верховною Радою дев’ятого скликання.

Так, опубліковано Закон України «Про медіацію», № 1875–IХ, який визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту (спору), принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.

Дія цього Закону поширюється на суспільні відносини, пов’язані з проведенням медіації з метою запобігання виникненню конфліктів (спорів) у майбутньому або врегулювання будь-яких конфліктів (спорів), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях з метою примирення потерпілого з підозрюваним (обвинуваченим).

Законодавством можуть передбачатися особливості проведення медіації в окремих категоріях конфліктів (спорів).

Медіація може бути проведена до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або під час досудового розслідування, судового, третейського, арбітражного провадження, або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

Закон набув чинності 15 грудня 2021 року.

У віснику оприлюднено Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів у заборонених законодавством випадках та встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів особам, які не досягли чотирнадцяти років (малолітнім особам)», № 1886–IХ.

Закон набув чинності 10 грудня 2021 року.

Також оприлюднено Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України та пов’язаного з цим удосконалення роботи деяких державних правоохоронних органів», № 1874–IХ.

Закон набув чинності 25 листопада 2021 року.

Також у «Відомостях Верховної Ради України» від 18 лютого 2022 року опубліковано постанови Верховної Ради України:

-          Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів" щодо зміни розміру іменних стипендій Верховної Ради України та уточнення окремих термінів, № 1987–IХ;

-          Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей" щодо підвищення розміру соціальних стипендій Верховної Ради України та уточнення деяких положень, № 1988-IX.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».