Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 лютого 2022, 15:12

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук повідомив, що в Україні з візитом перебуває Голова Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії Тобіас Еллвуд, який зараз перебуває у сесійній залі. Він зазначив, що пан Еллвуд займає активну проукраїнську позицію, рішуче засуджує російську агресію та військову загрозу, підтримує непорушність та територіальну цілісність України, виступає на користь подальшого надання Великобританією політичної підтримки та практичної допомоги Україні.

Народні депутати оплесками привітали гостя.

Головуючий надав слово Голові Комітету з питань оборони Палати громад Парламенту Великобританії пану Тобіасу Еллвуду.

Народні депутати розглядають питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди "Міський громадський транспорт України ІІ" між Україною та Європейським інвестиційним банком, №0135 доповіла заступник Міністра інфраструктури Анна Юрченко.

Метою законопроекту Закону є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Фінансової угоди «Міський громадський транспорт України ІІ» між Україною та Європейським інвестиційним банком») згідно із законодавством України.

За її словами, ця Фінансова угода спрямована на реалізацію заходів з розвитку міського пасажирського транспорту в містах України, спрямованих на розвиток екологічно чистого та соціально значущого транспорту, що включає заходи з оновлення парку трамваїв, тролейбусів, вагонів метрополітену, придбання електробусів, будівництва та реконструкції трамвайних і тролейбусних ліній, заміну тягових підстанцій.

Передбачається залучення коштів у розмірі 200 млн. євро для забезпечення стабільного функціонування і подальшого розвитку міського громадського транспорту в містах України.

Голова підкомітету Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Дмитро Любота доповів рішення Комітету, який рекомендує ратифікувати Фінансову угоду.

298 голосами «за» законопроект прийнято в цілому.

Заступник Міністра інфраструктури Анна Юрченко доповіла наступний законопроект - про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір, №0144.

Метою Угоди є поступове створення спільного авіаційного простору між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами, що ґрунтується, зокрема, на ідентичних правилах у сфері безпеки польотів, авіаційної безпеки, організації повітряного руху, захисту навколишнього середовища, захисту прав споживачів, систем комп’ютерного бронювання, а також на ідентичних правилах стосовно соціальних аспектів. З цією метою ця Угода встановлює обов’язкові правила, технічні вимоги, адміністративні процедури, базові експлуатаційні стандарти та імплементаційні норми, що застосовуються між Сторонами.

Зазначений спільний авіаційний простір функціонуватиме на засадах вільного доступу до ринку авіаперевезень та на рівних умовах конкуренції.

Голова Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді ратифікувати Угоду. Співдоповідачка також зазначила, що ратифікація Угоди дозволить виконати внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір, учинену 12 жовтня 2021 року у м. Києві.

Верховна Рада 311 голосами ратифікувала Угоду між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір, №0144.

Народні депутати 305 голосами прийняли в цілому проект Постанови про реалізацію окремих положень Закону України "Про статус народного депутата України", №7062.

Проект Постанови про звільнення Сенниченка Д.В. з посади Голови Фонду державного майна України, №6557 доповів голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан. Він повідомив, що Комітет розглянув заяву про звільнення Сенниченка Д.В. з посади Голови Фонду державного майна України за власним бажанням.

Комітет рекомендує підтримати цю заяву.

318 голосами проект Постанови прийнято в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. У заяві йшлося про підтримку малих підприємців, які зараз стоять під Верховною Радою.

Проект Постанови про внесення змін до календарного плану проведення сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, №7060, доповів народний депутат Давид Арахамія. Він запропонував внести зміни до календарного плану і наступний тиждень Верховній Раді працювати в пленарному режимі.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній раді прийняти проект Постанови в цілому.

Народні депутати у виступах підтримали пропозицію, яка «дасть суспільству чіткий сигнал, що Парламент у ці нелегкі часи працює».

320 голосами проект Постанови прийнято в цілому.

Із заявою від двох фракцій виступили народні депутати Павло Бакунець, Оксана Савчук Роман Лозинський, Микола Княжицький, Михайло Цимбалюк. У заяві парламентарії згадали видатного українця Йосипа Сліпого, 130 років від дня народження якого виповнилося сьогодні.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, №6306 доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Законопроектом передбачається підвищити ефективність діяльності Національної служби здоров’я України (далі - НСЗУ) та медичного обслуговування населення і попередити ризики порушення прав громадян на медичну допомогу, передбачену законодавством України.

Законопроектом пропонується:

покласти на Кабінет Міністрів України повноваження щодо затвердження порядку реалізації програми медичних гарантій;

наділити НСЗУ повноваженнями щодо розробки документів, необхідних для укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (специфікацій і умов закупівлі медичних послуг), здійснення

заходів з перевірки дотримання надавачами медичних послуг умов договорів про медичне обслуговування населення та про реімбурсацію (шляхом проведення відповідного моніторингу);

закріпити на законодавчому рівні умови укладання договорів НСЗУ із закладами охорони здоров’я про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій тощо.

Доопрацьований законопроект також передбачає закріплення на рівні закону гарантій щодо мінімальної заробітної плати медичних та фармацевтичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, а також можливість встановлювати у державних та комунальних закладах охорони здоров’я оплату від фізичних та юридичних осіб за надання ними послуг з медичного обслуговування, що не покриваються програмою медичних гарантій з медичного обслуговування населення та в інших випадках, які встановлюються законодавством.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект за основу з урахуванням необхідності внесення змін до інших статей законодавчих актів, до яких запропоновано зміни, та інших законів України, що не були предметом розгляду в першому читанні.

За результатами голосування законопроект 241 голосом «за» прийнято за основу.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів наступний законопроект - про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину, №6508. Прийняття законопроекту доповідач обгрунтував необхідністю врегулювання питання запровадження карантину та покращення взаємодії органів державної влади в умовах глобальних викликів, пандемій та епідемій.

Голова Комітету також повідомив, що підтримуючи в цілому необхідність врегулювання питання щодо запровадження карантину, Комітет вважає за доцільне виключити з тексту законопроекту положення, що стосуються розширення компетенцій РНБО в частині погодження рішення Кабінету Міністрів України про встановлення карантину на території, яка розташована у межах більше ніж шести областей (у тому числі, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим), оскільки відповідно до Конституції України РНБО є координаційним органом при Президентові України і не наділена відповідними власними повноваженнями щодо погодження рішень Кабінету Міністрів України.

Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням пропозицій, зазначених у висновку Комітету, та необхідності внесення змін до інших структурних частин та/або інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжили розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину, №6508.

За результатами голосування законопроект 246 голосами прийнято за основу.

Закон України "Про адміністративну процедуру" з пропозиціями Президента України, №3475, доповів народний депутат Федір Веніславський. Він поінформував про недоліки у Законі, які Президент України пропонує усунути.

Голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді підтримати всі пропозиції Президента України до Закону України «Про адміністративну процедуру» в частині розширення сфери не поширення дії Закону також на відносини, що виникають під час застосування законодавства про національну безпеку і оборону, громадянство, надання притулку в Україні, нагородження державними нагородами та відзнаками і здійснення помилування, а також пропозиції щодо збільшення строку набрання чинності Законом, та прийняти Закон в цілому.

Народні під час голосування депутати почергово підтримали дві пропозиції Президента України до Закону і 294 голосами прийняли Закон в цілому з урахуванням пропозицій Президента України.

Закон України "Про віртуальні активи" з пропозиціями Президента України, №3637, доповів Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов.

Заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді підтримати пропозиції Президента України до Закону України «Про віртуальні активи» та рекомендувати Верховній Раді України прийняти Закон в цілому з їх урахуванням.

Народні депутати за результатами голосування підтримали усі пропозиції Президента України і 272 голосами прийняли Закон в цілому з їх урахуванням.

Народні депутати підтримали пропозицію про зміну порядку черговості розгляду питань.

Парламентарії розглянули правки до підготовленого до другого читання проекту Закону про хмарні послуги, №2655.

За результатами голосування законопроект 297 голосами прийнято у другому читанні та в цілому.

Проект Закону про амністію з нагоди 30-ї річниці Незалежності України, №5249, доповіла народний депутат Юлія Яцик.

Альтернативний законопроект за №5249-1 доповів народний депутат Ігор Фріс.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу основний законопроект.

За результатами голосування 310 голосами за основу прийнято альтернативний законопроект №5249-1.

Проект Постанови про деякі питання захисту права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України) та збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги, №3447, доповів заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко.

Метою проекту постанови є захист гарантованого Конституцією України права на свободу світогляду та віросповідання вірян Кримської єпархії Української православної церкви (Православної церкви України), а також культурних цінностей, що мають значення для формування культурного простору України на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя шляхом збереження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги від знищення внаслідок незаконних дій Російської Федерації.

Заступниця Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови в цілому.

Народні депутати 271 голосом підтримали проект Постанови.

Верховна Рада 308 голосами прийняла у другому читанні та в цілому  проект Закону про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо спрощення розміщення технічних засобів електронних комунікацій, №5811.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, №5202-д.

За результатами голосування законопроект 279 голосами «за» прийнято у другому читанні та в цілому.

Проект Закону про внесення змін до статті 48 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" щодо деяких питань використання майна ліквідованих державних і комунальних закладів фізичної культури і спорту, № 5273, доповів перший заступник Голови Комітету з питань молоді і спорту Жан Беленюк.

Він також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

Народні депутати підтримали прийняття законопроекту.

За результатами голосування законопроект 309 голосами прийнято за основу і 303 голосами - в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту, №5608.

Законопроект 279 голосами «за» прийнято у другому читанні та в цілому.

Верховна Рада 273 голосами прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності, №5498.

270 голосами «за» прийнято у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки наукової і науково-технічної діяльності, №5499.

 Головуючий закрив пленарне засідання.