Відбулося засідання Бюро Парламентського Комітету асоціації Україна – ЄС

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 лютого 2022, 13:00

 
Учасники засідання обговорили загрозу Україні з боку Російської Федерації. Остання сконцентрувала навколо українських кордонів понад 140 тисяч військових. Таке нарощування військ разом із ультиматумами, які Росія висуває західному світу, є загрозою не лише безпеці України, а й європейській безпеці.

Співголова ПКА Вадим Галайчук подякував Європейському Парламенту за дуже вчасне рішення з боку ЄС надати Україні макрофінансову допомогу, а також привітав посилення європейськими партнерами оборонної стійкості України: «Військова допомога прибуває в Україну з різних країн-членів ЄС. Ми це розцінюємо, як один з найсильніших виявів підтримки. І сподіваємося на подальше збільшення такої допомоги».

Вадим Галайчук відзначив важливість обговорення нової резолюції Європарламенту, пов’язаної з Україною та ширшим контекстом безпеки, а також висловив сподівання на посилення співпраці з ЄС у сфері кібербезпеки, зокрема в рамках проектів програми PESCO. Це Програма — Постійного структурованого співробітництва ЄС. Співголова ПКА Вадим Галайчук також наголосив на важливості залучення до участі у Саміті ЄС з питань оборони (під час головування Франції в Раді ЄС), проведення якого заплановане на перше півріччя цього року.

Перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що, на жаль, жодної деескалації довкола України не відбувається, навпаки — Росія ще більше активізувалася, проводячи так звані військові навчання в Білорусі, в Азовському та Чорному морях. Тому, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна разом із Європейським Союзом має посилювати єдність у протистоянні агресору: «Ми маємо досягти ще більшої єдності між європейськими країнами щодо політичної підтримки України та відсічі Російській Федерації. Бо якщо ми не зупинимо Росію — не буде кому втілювати реформи і рухатися до членства в ЄС».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що водночас Україні важливо не відступати від реформ, які були розпочаті: «Що стосується реформ — то вони на великій швидкості рухаються у протилежному напрямі. І усі, хто скептично ставиться до приєднання України до ЄС та НАТО — використають це, як серйозний аргумент, щоби сказати, що Україна неготова».

Заступниця Голови Української частини ПКА закликала ЄС підтримати Україну у втіленні реформ, а також надати допомогу у тих сферах, в яких Україна зараз її конче потребує — це боротьба з кіберзагрозами, розширення місії EUAM (цивільної місії Спільної політики безпеки та оборони Європейського Союзу) в Україні, що допомогло б Україні стати ближчою з Євросоюзом в оборонній сфері.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також застерегла не намагатися відновити ідеї про позаблоковість та нейтралітет України, бо саме такі ідеї панували до 2014 року перед тим, як Росія напала на Україну, окупувала частину її території.

Співголова ПКА Вадим Галайчук ще раз наголосив на важливості безпеки Україна для стабільності і безпеки усього континенту. «Ми бачимо розуміння того, якою важливою є безпека України для безпеки Європи загалом. Парламенти мають інструменти, щоб працювати задля цього. Ми цінуємо усю роботу і підтримку, яку отримуємо від вас, дорогі колеги з Європейського парламенту, і сподіваємось на те, що ця підтримка лише зростатиме», — підсумував Вадим Галайчук.

Члени Бюро від Української частини ПКА закликали європейських колег активізувати діяльність в рамках ПКА та міжпарламентську співпрацю і тримати на порядку денному важливі для України та Євросоюзу питання.