У Верховній Раді України відбулася зустріч із головою Комітету закордонних справ та Європейського Союзу Сенату Польщі

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 лютого 2022, 17:40

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяли участь у зустрічі народних депутатів із польським колегою Богданом Кліхом, головою Комітету закордонних справ та Європейського Союзу Сенату Республіки Польща.

Богдан Кліх поінформував, що Верхня палата польського Парламенту, Сенат, минулого тижня ухвалила резолюцію на підтримку України. Документ підтримали одностайно: за нього проголосували усі 92 сенатори, представники різних політичних сил. У резолюції вказано, що Україна зіткнулася зі смертельною небезпекою — загрозою ще одного вторгнення. Тому дуже важливо, щоб польська влада надійно підтримувала свого сусіда, адже немає безпечної Польщі без незалежної України.

У документі також згадано про те, що Сенат Польщі підтримав надання Україні фінансової допомоги, постачання зброї, а також участь військових країн-членів НАТО у навчанні українських військових. У резолюції також вказано, що Росія сконцентрувала на кордонах України потужну армію. Це може призвести до найбільшого збройного конфлікту з часів Другої світової війни.

Голова Комітету Сенату Польщі зауважив, що ухвалення цього документа свідчить про безумовну підтримку України з боку Польщі: «Резолюція підтримана усіма силами одностайно. Ми розцінюємо ситуацію навколо України як ключову для нашої безпеки».

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що Україна потребує підтримки польських колег у тому, щоби разом працювати над збереженням європейської єдності у протистоянні Росії: «Для нас іноді значно важче достукатися до скептично налаштованих країн у Європейському Союзі чи Північноатлантичному альянсі, ніж якби ви це робили через свої канали. Тому ми радо підтримаємо ініціативи Парламенту Польщі, спрямовані на те, щоби переконати тих, хто неохоче чи скептично ставиться до стримування Росії».

У зустрічі також взяли участь депутати з Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.