Руслан Стефанчук: Не поступимось суверенітетом та правом вільно обирати безпекові союзи

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 січня 2022, 18:37

 

Україна вдячна Сполученим Штатам за підтримку та солідарність у питанні протидії агресії РФ. Про це зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з Головою Комітету в закордонних справах Палати представників Конгресу США Грегорі Міксом.

Руслан Стефанчук наголосив, що проведені в січні дипломатичні контакти високого рівня засвідчили неготовність російської сторони відступати від своїх ультимативних вимог. РФ продовжує перекидати свої війська не лише на кордони з Україною, а й на територію Білорусі, де вони нарощують свою присутність.

«Запевняємо українців і наших шановних партнерів, що цінуючи вашу підтримку й допомогу, ми не поступимось суверенітетом та правом вільно обирати безпекові союзи», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук також закцентував на нових викликах, зокрема кібератаках.

«Ми отримали цілу низку атак на 70 українських сайтів, публікацію інформацій провокативного характеру, відповідні напади на об’єкти критичної інфраструктури, які відбувалися під егідою фейкових замінувань будівель по всій території України», — сказав він і зауважив, що це є свідченням того, що Росія веде гібридну війну проти України.

На його переконання, найкращою відповіддю викликам РФ є посилення обороноздатності України та фінансова допомога. Руслан Стефанчук додав, що Україна розраховує також на допомогу США в протидії кіберзагрозам.

Спікер Верховної Ради повідомив про надіслані листи сенаторам США і висловив сподівання, що це звернення не залишиться поза увагою США й буде потужним сигналом для РФ.

Голова Парламенту наголосив на важливості посилення міжпарламентського діалогу. Політик окремо зупинився на парламентському вимірі започаткованої нещодавно Кримської платформи.

«Мені видається, що було б дуже правильно цього року продовжити цей напрямок і розвинути його в частині парламентської складової», — сказав він і висловився за те, аби США очолили саме правозахисний напрям політики невизнання.

Голова Верховної Ради нагадав, що 26 лютого в Україні відзначається День спротиву окупації Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, і було запропоновано з цього приводу ухвалити Спільну заяву учасників Міжнародної Кримської платформи з цієї нагоди.

Руслан Стефанчук зазначив, що в багатьох країнах світу створено групи підтримки Кримської платформи. Він звернувся до конгресменів із пропозицією створити таку групу й у Конгресі Сполучених Штатів Америки.