Огляд головних тем «Голосу України» від 28 січня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 січня 2022, 09:50

Сьогодні у «Голосі України»:

Верховна Рада вдосконалила законодавство про національний спротив

Переговори у Нормандському форматі продовжаться

США та НАТО дали письмові відповіді Росії

Парламент не зупиняє свою роботу

Залишаємося відданими виконанню Угоди про асоціацію

Зміни до Конституції в частині децентралізації встановлять баланс прав і відповідальності місцевої влади

Шкільне меню переглянули вперше з 1956 року

Трагедія в Дніпрі: п’ятеро осіб загинуло

Париж назвав лауреата

 

Верховна Рада вдосконалила законодавство про національний спротив

Пленарне засідання Верховної Ради України 27 січня 2022 року.

Верховна Рада 278 голосами ухвалила в цілому проект змін до деяких законодавчих актів щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву (№ 6302). Цим документом, зокрема, вдосконалюються повноваження органів військового управління Збройних Сил України, у тому числі Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ, яке є організатором руху опору. Урегульовуються і питання грошової винагороди особам, які проходять військову службу під час особливого періоду, а також порядок та умови підпорядкування Національної гвардії України під час введення правового режиму воєнного стану. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/355606).

Переговори у Нормандському форматі продовжаться

Наступні переговори радників лідерів Нормандського формату — через два тижні в Берліні. Про це йдеться у спільному комюніке, що було узгоджене за результатами зустрічі політичних радників лідерів країн Нормандського формату, в якій взяв участь керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. Перемовини радників у Парижі тривали понад вісім годин. У комюніке представники Німеччини, Франції, України та Росії наголосили, що налаштовані зменшити поточні розбіжності задля просування переговорного процесу. (читайте у «Голосі України» на 1, 5 стор. >>> article/355595).

США та НАТО дали письмові відповіді Росії

Сполучені Штати і НАТО передали 26 січня письмові відповіді Росії, в яких виклали «гарантії безпеки», що їх вимагає Кремль. Під час прес-конференції генсек НАТО Єнс Столтенбрег ще раз наголосив: в Альянсі переконані, що напруженість і розбіжності треба вирішувати «шляхом діалогу та дипломатії». Генсек повідомив: Росії дали чітко зрозуміти, що НАТО не піде на компроміс стосовно ключових принципів. (читайте у «Голосі України» на 1, 5 стор. >>> article/355596).

Парламент не зупиняє свою роботу

У четвер Верховна Рада прийняла постанову «Про календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання». (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/355604).

Залишаємося відданими виконанню Угоди про асоціацію

Верховна Рада залишається відданою виконанню Угоди про асоціацію, структурним реформам, модернізації сектору безпеки та оборони, посиленню верховенства права і викоріненню корупції. На цьому акцентував Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час засідання Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/355569).

Зміни до Конституції в частині децентралізації встановлять баланс прав і відповідальності місцевої влади

Під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка відбулося перше засідання міжкомітетської робочої групи з підготовки комплексних законодавчих пропозицій щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Відкриваючи засідання, О. Корнієнко окреслив процеси, що відбувалися впродовж двох останніх років стосовно реформи місцевого самоврядування. «Маємо проект тексту змін до Конституції у частині децентралізації, — сказав він. — У рамках цієї робочої групи ми переходимо до наступного етапу — власне доопрацювання тексту для формування комплексних законодавчих пропозицій». (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/355570).

Шкільне меню переглянули вперше з 1956 року

У навчальних закладах Миколаївщини, як і скрізь в Україні, завершився перехідний період для запровадження оновленого шкільного меню. Як і будь-яка новація, реформа харчування, ініційована дружиною Президента Оленою Зеленською та розроблена кулінарним експертом Євгеном Клопотенком, спричинила резонанс у суспільстві; довела неготовність закладів освіти до кардинальних змін; не запрацювала на повну силу; викликала неоднозначну реакцію з боку батьків, дітей, вчителів та фахівців у галузі харчування. (читайте у «Голосі України» на 10 стор. >>> article/355566).

Трагедія в Дніпрі: п’ятеро осіб загинуло

У Дніпрі 21-річний військовослужбовець Нацгвардії розстріляв чотирьох військових і цивільну жінку, після чого втік. Як повідомили в МВС, подія сталася 27 січня близько 3.40 ранку на території Південного машинобудівного заводу. (читайте у «Голосі України» на 11 стор. >>> article/355583).

Париж назвав лауреата

Радісна, хвилююча новина надійшла з Парижа. Рішенням міжнародного авторитетного журі сучасний український видатний поет, автор багатьох популярних пісень, народний артист України Андрій Демиденко удостоєний високого звання лауреата престижної Міжнародної літературної премії імені Антуана де Сент-Екзюпері за 2022 рік за поетичний цикл «Я йду в політ з Екзюпері» та визначну творчу діяльність. (читайте у «Голосі України» на 12 стор. >>> article/355592).

Повний випуск «Голосу України» від 28.01.2022 на сайті http://www.golos.com.ua