Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 січня 2022, 12:26

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук зазначив, що сьогодні відзначається 30 років з дня затвердження Верховною Радою України Державного Прапора України - національного прапора, що складається з двох смуг: верхньої синього кольору, нижньої жовтого кольору. «Синьо-жовтий прапор уособлює любов українського народу до рідної землі і споконвічне прагнення до миру, праці і краси. Державний прапор - є символом свободи, незалежності і державотворення, втіленням честі та єдності. Слава Україні!», - наголосив Руслан Стефанчук.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Дмитро Разумков.

Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

Руслан Стефанчук повідомив, що учора на пленарному засіданні було прийнято рішення щодо проведення «години запитань до Уряду» з 10-ї до 12-х години. За пропозицією депутатських фракцій і груп народні депутати заслухають інформацію Міністра оборони щодо ситуації на українсько-російському кордоні; Міністра охорони здоров'я щодо подолання пандемії коронавірусу та Прем'єр-міністра України щодо енергетичної безпеки України.

Головуючий надав слово для виступу Міністру оборони Олексію Резнікову.

Урядовець на початку виступу подякував Парламенту за ухвалені учора закони: ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву.

Олексій Резніков зазначив, що реалізація Рамкової угоди дозволить за два-три роки підвищити спроможності українського флоту.

Зважаючи на пандемію коронавірусу, Міністр повідомив, що у Міністерстві оборони та Збройних силах повністю вакциновані понад 96,3% військовослужбовців та працівників. Розпочато процес бустерної вакцинації. Командування медичної служби тримає ситуацію на контролі.

Олексій Резніков детально поінформував народних депутатів щодо основної загрози з боку Російської Федерації та наших дій. Він підкреслив: "станом на зараз не спостерігається жодних явищ чи дій воєнного характеру, які помітно б відрізнялися від того, що відбувалося навесні минулого року перед Великоднем. Єдина відмінність у військовому плані, за якою ми уважно стежимо це - ситуація по Білорусі".

Міністр звернув увагу на кардинальну відмінність сьогоднішньої ситуації від минулорічної - це інтенсивність гібридних заходів, у першу чергу інформаційних, а також інших заходів. «Українська розвідка, Міністр і Головнокомандувач Збройних Сил перебувають у постійному контакті з нашими міжнародними партнерами. Ми володіємо усією повнотою інформації і в деяких моментах уточнюємо дані з нашими іноземними колегами», - зазначив Олексій Резніков.

Міністр у виступі детально поінформував про розгортання сил територіальної оборони, яке буде відбуватися у три етапи: створення командно-управлінського ядра з 10 тисяч професійних військових (за законом - це штат мирного часу). Він нагадав, що Сили територіальної оборони - це складова Збройних Сил України.

До кінця лютого підрозділи у всіх регіонах будуть укомплектовані на 70% і більше.

Другий етап - це штат особливого періоду, який сумарно буде складатися з близько 130 тисяч осіб. Це - цивільні громадяни, які пройдуть відбір і укладуть контракт про службу в резерві територіальної оборони. Вони перебуватимуть під командуванням військових. Держава закріпить за ними зброю, проводитиме навчання та злагодження. Робота по розгортанню штату особливого періоду вже триває.

Третій етап – це добровольчі формування територіальних громад. Вони можуть бути створені у невеликих населених пунктах виключно у тому випадку, якщо таку ініціативу проявить командування сил територіальної оборони. Вони будуть діяти згідно з завдань відповідних військових керівників сил територіальної оборони.

«Ми налаштовані розбудовувати партнерські стосунки з органами місцевої влади та самоврядування, адже сама ідея ТРО- це координація армії та громад», - наголосив Міністр оборони.

Олексій Резніков також поінформував про трансформацію Міністерства оборони за кількома напрямками, а також про продовження реформи сектору оборони, про цифрову трансформацію управлінських процесів і застосування військ на полі бою. Зроблені відповідні кроки щодо появи у нашій армії автоматизованих систем управління військами усіх рівнів: від стратегічного до тактичного.

Міністр також поінформував про розробку нових законопроектів, зокрема, про сили кібероборони, що дозволить збільшити наші оборонні спроможності, а також про комплекс заходів, які мають зробити військову службу в ЗСУ привабливою і конкурентною, переходу від контрактної армії до професійної.

Олексій Резніков розповів про додаткові ресурси на оборону та про необхідність виділення додаткових коштів на армію. Він наголосив на тому, що такі потреби є і вони великі.

Олексій Резніков, завершуючи виступ, наголосив: «зараз наш головний посил: тримаємо стрій, тримаємо спокій. Збройні Сили України повністю готові до відсічі ворогу. Кожен день ми стаємо міцнішими. Це бачать наші партнери, це бачить наш ворог. І це знижує ймовірність негативних сценаріїв.

Він повідомив, що за останній рік довіра до армії у суспільстві збільшилася до 72% і запевнив «український народ може бути впевнений в своїй армії.

Міністр оборони подякував Парламенту за підтримку, наголосивши: «Той, хто хоче нападати і отримати перемогу у нападі, отримає поразку. Той, хто вміє захищатися, стане непереможним . Україна і українська армія - непереможні».

З інформацією щодо подолання пандемії коронавірусу виступив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Прем'єр-міністр України Дмитро Шмигаль виступив з доповіддю, у якій поінформував народних депутатів щодо викликів та актуальних питань в сфері енергетичної безпеки України.

На початку виступу Денис Шмигаль висловив співчуття родинам та близьким загиблих внаслідок трагедії у Дніпрі. Він запевнив, що вже дані доручення вивчити причини такої ситуації з метою запобігання виникненню таких трагедій у майбутньому.

Денис Шмигаль поінформував про поточну ситуацію з проходженням опалювального сезону та стратегічні кроки, які здійснює Уряд для посилення енергетичної безпеки України, а також трансформації української енергетичної системи.

Зокрема, він наголосив: «Енергетична система працює стабільно. Всі споживачі забезпечені електроенергією. Жодних віялових відключень у 2021-2022 роках не було і не передбачається. Ми маємо достатні запаси енергоресурсів аби стабільно пройти цей опалювальний сезон».

Прем'єр-міністр також зазначив, що цей опалювальний сезон проходить в умовах безпрецедентних викликів, не лише для України, а й для всього світу. Серед таких викликів він назвав рекордне зростання цін на енергоресурси та збільшення споживання електроенергії у зв’язку із відновленням активності бізнесу.

Доповідач поінформував про нинішній стан енергетичної галузі.

Зокрема, за його словами, основне навантаження в цьому сезоні несе атомна генерація: наразі працюють 14 блоків атомних електростанцій.

«Що стосується забезпечення енергетичної галузі вугіллям, то на сьогоднішній день ми маємо на складах близько 800 тисяч тонн вугілля, що перевищує минулорічні показники на кінець січня. З початку року видобуток вугілля на українських шахтах зріс майже на 20%, порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Забезпечено диверсифікацію постачання вугілля і зараз імпорт здійснюється переважно морським шляхом. Тривають перемовини про збільшення постачання.

Загалом у першому кварталі планується поставити на склади ТЕС близько 6 млн тонн вугілля. При цьому орієнтовні витрати вугілля за цей період очікуються на рівні 5,5 млн тонн », - повідомив він

Також, за інформацією Дениса Шмигаля, у нас достатня кількість газу для проходження опалювального сезону: у сховищах близько 11 млрд кубометрів і власний видобуток у першому кварталі планується на рівні 3,3 млрд кубометрів. Урядом ведеться робота для створення альтернативних гарантованих потужностей для імпорту газу з метою забезпечення наступного опалювального сезону.

Прем'єр-міністр підкреслив: «Попри виклики і складнощі, влада змогла захистити українців від суттєвого зростання цін на енергоресурси на світових ринках». Він нагадав про заходи, які були вжиті для забезпечення стабільності цін для населення, підтримки вітчизняних виробників, покращення інвестиційного клімату та зростання економіки.

«Уряд у повному обсязі виконує і буде виконувати всі необхідні завдання для забезпечення стабільної роботи енергетичного сектору і цього опалювального сезону, і наступного, і протягом всього 2022 року», - підсумував Прем'єр-міністр.

Інформуючи про стратегічні кроки Уряду щодо енергетичної безпеки і посилення енергонезалежності України, Денис Шмигаль зупинився на таких питаннях: запровадження так званого європейського енергетичного безвізу і від’єднання країни від енергосистеми країн СНД; збільшення видобутку газу аж до повного забезпечення України газом власного видобутку; реалізація масштабної програми термомодернізації будівель; використання українських газових сховищ для потреб європейських країн; перспективи розвитку вугільної галузі і трансформація вугільних регіонів; зелена трансформація української енергетики у відповідності до європейського зеленого курсу.

«Трансформація української енергетики є одним із головних викликів, які стоять перед нашою державою на найближчі роки», - сказав на завершення Прем'єр-міністр України.

Прем’єр-міністр і члени Кабінету Міністрів відповіли на запитання депутатських фракцій і груп щодо: забезпечення стабільної виплати зарплат шахтарям; ймовірної закупівлі Урядом України вугілля в Російській Федерації; реагування силових структур на мирні акції протесту; міжнародної допомоги, яку може отримати Україна найближчим часом; фінансування армії; формування сил територіальної оборони; створення кібервійськ; військового обліку жінок; телефонної розмови між президентами США і України, яка відбулася 27 січня; реалізації ракетної програми України і участі в ній дніпровських підприємств; високого рівня смертності від коронавірусу в Україні; стимулювання вакцинування населення від COVID-19; вакцинації дітей віком від 5 до 12 років; виконання державних оборонних замовлень у 2021 році; компенсації регіонам забезпечення стримування тарифів на енергоресурси для населення; наявності в Уряду пакету заходів для підтримки бізнесу і стримування зростання цін; ставлення Кабінету Міністрів до відтермінування штрафів для ФОПів за невикористання РРО; стану енергетичної системи країни і застосування аварійної підтримки країн-сусідів; виконання і фінансування програми термомодернізації житлових будинків; урядового контролю за цінами на продукти харчування і пальне; будівництва прикордонних інспекційних пунктів; виконання постанови про повернення пільгових тарифів на електроенергію для жителів 30-кілометрової зони біля АЕС; виплати атомної субвенції регіонам; забезпечення належного рівня зарплат для працівників поліції та інших підрозділів МВС; підготовки української збірної до зимових Олімпійських ігор; причини відкликання законопроекту про основи державної політики перехідного періоду; розуміння терміну колабораціонізм.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Народні депутати не підтримали пропозицію народного депутата Михайла Цимбалюка щодо внесення змін до порядку денного засідання щодо надання можливості народним депутатам виступити в «Різному».

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк повідомила, що протягом цього пленарного тижня народними депутатами було внесено 106 запитів, із них до Президента України - 6 депутатських запитів, до органів Верховної Ради - 1, до Кабінету Міністрів - 56, до керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування - 37, до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України 6 запитів народних депутатів. За її словами, з минулого пленарного тижня залишились 29 депутатських запитів. Всього для оголошення внесено 135 депутатських запитів.

Олена Кондратюк оголосила депутатські запити.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що сьогодні останнє пленарне засідання шостої сесії і подякував народним депутатам за роботу.

Голова Верховної Ради України закрив шосту сесії.

У сесійній залі прозвучав Державний Гімн України.

Чергова сьома сесія Верховної Ради України дев’ятого скликання розпочнеться у понеділок, 1 лютого.