Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо удосконалення надання медичної допомоги

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 січня 2022, 16:45

На засіданні Комітету 26 січня народні депутати розглянули доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» № 6306.

Законопроектом, зокрема, пропонується:

- надати повноваження Національній службі здоров’я України (НСЗУ) щодо моніторингу відповідності лікарень встановленим вимогам;

- виключити можливість витрачати кошти програми медичних гарантій, на цілі, які не стосуються оплати медичних послуг та лікарських засобів за цією програмою;

- закріпити на законодавчому рівні вимоги щодо відпуску лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, за рецептом та уточнити вимоги щодо реімбурсації у 2022 році лікарських засобів стосовно препаратів інсуліну та лікарських засобів для лікування нецукрового діабету;

- врегулювати питання, пов’язані із забезпеченням розвитку електронної системи охорони здоров’я, а також передбачити у системі накопичення, зберігання та обробку медичної інформації щодо громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання;

- запровадити відшкодування особою, яка вчинила кримінальне правопорушення, коштів витрачених на лікування потерпілого, отриманих за програмою медичних гарантій;

- оновити положення, що встановлюють засади надання паліативної допомоги.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань і державної реєстрації/перереєстрації лікарських засобів», № 5815.

Проектом пропонується розмежувати встановлену на сьогодні кримінальну відповідальність за порушення у сфері державної реєстрації ліків та проведення клінічних досліджень.

Так, пропонується встановити кримінальну відповідальність за умисну фальсифікацію результатів доклінічного вивчення, клінічних випробувань лікарських засобів, умисне надання недостовірної інформації під час державної реєстрації/перереєстрації лікарських засобів та встановити адміністративну відповідальність за умисне порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань лікарських засобів і державної реєстрації/перереєстрації лікарських засобів.

Народні депутати підтримали законопроект та запропонували Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Крім того, на засіданні Комітету генеральний директор ДП «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов представив звіт за результатами державних закупівель ліків у 2021 році.

За його словами, у 2021 році ДП «Медичні закупівлі» закупило 532 позиції лікарських засобів за 21 напрямком, що становить 93% від загальної кількості, доведеної Міністерством охорони здоров’я. За рік держпідприємство зекономило понад 1,5 млрд грн бюджетних коштів.

Також члени Комітету заслухали Голову Національної служби здоров'я України Наталію Гусак щодо формування тарифів на медичні послуги, що надаватимуться за програмою медичних гарантій у 2022 році.

Вона повідомила, що програма медичних гарантій на поточний рік затверджена в обсязі 157 млрд грн, що на 33,7 млрд більше, ніж у 2021 році. Зокрема, на 6 млрд грн зросло фінансування первинної медичної допомоги, на 4,8 млрд грн - лікування онкологічних захворювань, на 1,8 млрд грн - лікування інфарктів та інсультів і на стільки ж зріс бюджет програми реімбурсації.

Водночас, за словами Наталії Гусак, у 2022 році по кожному з 38 пакетів медичних послуг тарифи зросли на 6-59%.

Під час засідання було затверджено План роботи Комітету на період сьомої сесії та Звіт про роботу Комітету у період шостої сесії Верховної Ради.

Також депутати утворили робочу групу для доопрацювання проектів законів, спрямованих на підвищення ефективності боротьби з ВІЛ/СНІДом.