Звернення Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 січня 2022, 12:50

 

З часу трагедії Голокосту минуло понад 80 років, але людство й досі живе з «геном страху». Це трагедія загальнолюдського значення. Для багатьох поколінь вона є синонімом страждань і людського болю, символом зневаги до людини та життя.

Єдиною запорукою порятунку від повторення та попередження таких жахіть є пам’ять. Ми засуджуємо будь-які прояви геноциду. Комеморативні заходи, що проводяться в Україні на знак увічнення непоправних втрат Голокосту, свідчать про відданість нашої держави утвердженню у власному домі міжнаціонального миру, міжконфесійного діалогу та цінностей взаємної поваги та терпимості.

27 січня ми також згадуємо українців, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв від нацистського терору. Ми пишаємося тим, що понад дві з половиною тисячі українців отримали почесні звання Праведників народів світу від Меморіального комплексу Катастрофи та героїзму єврейського народу «Яд Вашем» в Ізраїлі. Україна посідає четверте місце серед держав світу за кількістю Праведників народів світу.

Український народ — громадяни України всіх національностей єдині у своєму прагненні, говорячи словами Конституції, до «зміцнення громадянської злагоди на землі України». З нагоди Міжнародного дня пам’яті хотів би закликати вшанувати пам’ять жертв Голокосту та підтвердити нашу віру в гідність та рівноправ’я всіх членів людської родини.

Вічна пам’ять жертвам Голокосту. 

Україна пам’ятає!