Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
27 січня 2022, 14:59

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук зазначив, що сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

За пропозицією головуючого народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Голокосту.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Дмитро Кисилевський. Заява стосувалася надзвичайної події, яка сталася 27 січня в місті Дніпро, коли солдат-строковик розстріляв товаришів по службі та втік.

Дмитро Кисилевський висловив співчуття сім’ям та рідним загиблих.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. У заяві йшлося про ситуацію з малими підприємцями, які стоять під Верховною Радою.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови про звільнення Сенниченка Д.В. з посади Голови Фонду державного майна України, №6382.

Народні депутати зазначали, що перед звільненням представники виконавчої влади мають звітувати про свою роботу. Оскільки Голова ФДМУ відсутній у сесійній залі, народні депутати пропонували перенести розгляд питання.

Парламентарії за результатами головування ухвалили рішення про розгляд проекту Постанови за скороченою процедурою.

Голова підкомітету Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді звільнити Сенниченка Д.В. з посади Голови Фонду державного майна України згідно із його заявою.

Народні депутати виступили в обговоренні.

За результатами голосування проект Постанови не набрав голосів для прийняття в цілому («за» - 223).

Народні депутати звернулися до головуючого з повідомленнями, що у кількох парламентаріїв не спрацювали кнопки голосування і вони не змогли взяти участь у голосуванні.

За пропозицією народного депутата Сергія Власенка у пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин для перевірки роботи системи «Рада».

Після закінчення перерви Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив народних депутатів про те, що вже є офіційна інформація про збій в роботі системи «Рада», який стався під час голосування за проект Постанови про звільнення Сенниченка Д.В. з посади Голови Фонду державного майна України, №6382.

Головуючий за пропозицією народних депутатів провів сигнальне голосування для перевірки роботи системи «Рада».

Народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", №5583, доповів заступник Міністра у справах ветеранів Олексій Ілляшенко.

Законопроектом пропонується доповнити Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») новими статтями 11, 12, якими, зокрема, надати визначення понять «державна політика соціального захисту ветеранів війни» (з розкриттям принципів, на яких вона формується та реалізується), «система соціального захисту ветеранів війни», «комплексний огляд системи соціального захисту ветеранів війни», встановити періодичність його проведення, а також визначити центральний орган виконавчої влади, який буде його проводити.

Альтернативний проект за №5583-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська.

Доповідачка зазначила, що відмінність проекту від основного проекту №5583 полягає в тому, що у ньому, крім доповнення чинного Закону новими статтями 11 та 12, пропонується внести зміни ще до низки статей Закону (12-16), якими передбачається підвищити рівень соціального захисту осіб, на яких поширюється його чинність (учасникам бойових дій; особам з інвалідністю внаслідок війни; учасникам війни; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та членам їх сімей).

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5583, а проект №5583-1 - відхилити.

За результатами голосування народні депутати 281 голосом прийняли за основу законопроект №5583.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про нову заяву Сенниченка Д.В. про звільнення з посади Голови Фонду державного майна України.

Руслан Стефанчук дав доручення Комітету з питань економічного розвитку під час перерви провести засіданні, на якому розглянути заяву.

Народні депутати розглянули проект Закону про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл, №5274 і альтернативний проект Закону про розвиток бджільництва та захист бджіл №5274-1, який доповіла народний депутат Марина Нікітіна.

Доповідачка зазначила, що відмінності альтернативного законопроекту від основного полягають у тому, що в ньому: визначаються завдання законодавства України про розвиток бджільництва та захист бджіл; застосовано інший підхід до визначення кола суб’єктів та об’єктів бджільництва, в тому числі і до суб’єктів державного управління; запропоновано інший механізм державної підтримки; визначаються правові засади бортництва тощо.

Голова підкомітету Комітету з питань аграрної та земельної політики Маргарита Шол доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5274-1, а законопроект №5274 - відхилити.

За результатами голосування законопроекти не набрали голосів для прийняття за основу.

Парламентарії не підтримали повернення обох законопроектів на повторне перше читання.

274 голосами "за" народні депутати підтримали пропозицію головуючого про повернення обох законопроектів на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розглядати питання порядку денного.

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів можливих корупційних дій, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України, №6340, доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко.

Він зазначив, що Комітет рекомендує Верховній Раді визначитися щодо проекту постанови шляхом голосування у сесійній залі.

Сергій Кальченко доповів зауваження Комітету до проекту Постанови.

266 голосами «за» проект Постанови прийнято в цілому з врахування пропозицій Комітету.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко доповів доопрацьований проект Постанови про календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, №6440.

Проектом Постанови пропонується розпочати сьому сесії 1 лютого, а закінчити - 22 липня 2022 року.

На час проведення сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проектом календарного плану відводяться для: пленарних засідань Верховної Ради України - 10 тижнів; роботи в комітетах, комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах) - 10 тижнів; роботи народних депутатів України з виборцями - 5 тижнів; проведення «години запитань до Уряду» у Верховній Раді України - 11 годин.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти цей проект Постанови в цілому.

Народні депутати у виступах висловили деякі зауваження до проекту.

За результатами голосування проект Постанови прийнято в цілому 233 голосами.

Народні депутати підтримали пропозицію про внесення змін до порядку денного засідання.

Парламентарії розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву, №6302.

266 голосами «за» законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати повідомили головуючого про збій у роботі системи «Рада».

У пленарному засіданні оголошено технічну перерву.

Руслан Стефанчук після закінчення перерви повідомив, що через технічний збій система «Рада» не зафіксувала результати голосування за проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву, №6302.

Головуючий поставив законопроект на голосування.

278 голосами законопроект №6302 прийнято у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглядають питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України, №0143, доповів заступник Міністра оборони Олександр Поліщук. Він зазначив, що законопроектом пропонується ратифікувати Рамкову угоду між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України, вчинену 12 листопада 2021 року в м. Лондоні.

Рамковою угодою передбачається надання Українській стороні офіційної підтримки у формі кредитів на суму, що не перевищує 1,7 млрд. фунтів стерлінгів або еквівалент у доларах США чи Євро, для фінансування реалізації державного інвестиційного проекту з постачання двох протимінних кораблів, їх доставки та обслуговування, спільного будівництва 8 ракетних катерів, доставки та встановлення систем озброєння на існуючі кораблі, спільного будівництва фрегату, а також консультаційної та технічної підтримки будівництва військово-морської інфраструктури, включаючи доставку обладнання.

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді ратифікувати Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії щодо офіційної кредитної підтримки розвитку спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Верховна Рада 275 голосами прийняла законопроект №0143 в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України, №3683.

278 голосами законопроект прийнято у другому читанні та в цілому.

Руслан Стефанчук повідомив про узгоджену пропозицію депутатських фракцій і груп про внесення змін до порядку денного пленарного засідання 28 січня.

Керівники депутатських фракцій і груп запропонували у п’ятницю «годину запитань до Уряду» провести з 10-ї до 12-ї години, з 12.00 до 12.30 - оголосити депутатські запити, о 12.30 - закрити шосту сесію.

Народні депутати 285 голосами підтримали пропозицію.

За пропозицією народного депутата Андрія Мотовиловця з розгляду знято проект Закону про внесення змін до деяких законів України стосовно приватизації вугледобувних підприємств та продажу арештованого майна, №6507.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про нафту і газ" щодо визначення критичних сховищ газу та критичних магістральних трубопроводів транспортування газу, №6133.

Законопроект доповів народний депутат Андрій Жупанин.

Законопроект спрямований на встановлення на законодавчому рівні можливості та загальних засад правового механізму виведення з експлуатації (ліквідації) некритичних підземних сховищ газу, а також удосконалення законодавчого регулювання експлуатації критичних підземних сховищ газу, забезпечення безпеки їх функціонування та підвищення ефективності використання як державного майна тощо.

Андрій Жупанин також доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект №6133 прийнято за основу 238 голосами.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, №5719.

За результатами голосування законопроект не набрав голосів для прийняття у другому читанні та в цілому і 232 голосами був направлений на голосування.

Головуючий закрив пленарне засідання.