Відбувся візит Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО до Брюсселю для участі у засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 січня 2022, 12:47

 

24 січня Постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО взяла участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО, яке проходило у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі, Бельгія. Обговорювалися, зокрема, співпраця України та НАТО в оборонній сфері і сферах публічної дипломатії та стратегічних комунікацій, сучасні пріоритети НАТО у підтримці України; виклики, що несуть із собою гібридні та кіберзагрози. Також у рамках заходу відбулася панельна дискусія за участю послів держав-членів НАТО на тему «Ситуація в Україні та взаємодія НАТО з Україною».

«Ми вибудували той рівень довіри і співпраці з керівництвом Північноатлантичного альянсу, який дозволяє нам робити наступні кроки швидше, ефективніше і краще розуміючи один одного, і хотілося б і надалі такий рівень співпраці підтримувати», – зазначив співголова української делегації Олександр Корнієнко під час своєї доповіді щодо останнього розвитку подій в Україні. Він також наголосив на тому, що системна допомога Північноатлантичного альянсу сприяє розвитку українського війська за стандартами НАТО і посиленню обороноздатності України.

Олександр Корнієнко висловив думку, що парламенти дружніх країн на знак підтримки мають також ухвалювати звернення до міжнародних організацій та інституцій щодо загрози загальній безпеці внаслідок спроб ескалації збройного конфлікту, до яких вдається Російська Федерація на кордоні з Україною.

Глава Постійної делегації українського Парламенту у ПА НАТО Єгор Чернєв висловив упевненість, що саме єдність європейських націй, єдність країн-членів Альянсу є запорукою того, що Російська Федерація «все ж таки піде на деескалацію». «Нам набридло боятися. Ми у війні восьмий рік і ми готові до будь-якого сценарію», - сказав він та додав, що у разі несприятливого розвитку подій «спротив буде – не тільки всього українського суспільства, але й усього західного світу».

Українські парламентарії та їхні колеги від національних парламентів країн-членів НАТО, зокрема, скоординували позиції щодо агресивних дій Росії навколо України, нарощування російських військ вздовж наших кордонів та на окупованих територіях. Було наголошено на тому, що дії Росії грубо порушують норми міжнародного права та створюють загрози безпеці не лише для України, але й для Європи та усього світу, є спробою руйнування всієї архітектури міжнародної безпеки, що була створена після завершення Другої Світової війни.

До складу української делегації увійшли: співголова МПР Україна-НАТО, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Глава Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО Єгор Чернєв, члени делегації, народні депутати України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Мар’яна Безугла, Олександр Мережко, Галина Михайлюк, Соломія Бобровська.

У роботі Міжпарламентської ради Україна-НАТО також узяли участь Президент ПА НАТО Джеральд Коннолі (США, онлайн), Віце-президенти ПА НАТО Мімі Коделі (Албанія) та Аттіла Мештерхазі (Угорщина), заступник та помічники Генерального Секретаря НАТО, посли держав-членів НАТО. Учасники зустрічі обрали співголову Міжпарламентської ради Україна-НАТО від Альянсу, який представлятиме польський політик Міхал Щерба.