Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 січня 2022, 12:25

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп), нагадав, що Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі два тижні поспіль: цей тиждень завершальний поточної, 6-ї сесії, а наступний - відкриє 7-у сесію.

Враховуючи стрімке поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, Руслан Стефанчук закликав дотримуватися карантинних обмежень, як у залі засідань, так і в приміщеннях Верховної Ради.

Він наголосив, що епідемічна ситуація загострилася, в тому числі, і у Верховній Раді, - на сьогодні хворіють 11 народних депутатів і 34 працівники Апарату Верховної Ради. Очільник Парламенту закликав Апарат максимально перейти на варіант дистанційної роботи задля забезпечення життя і здоров’я працівників.

Руслан Стефанчук привітав з Днем зовнішньої розвідки, який відзначається сьогодні, і висловив вдячність співробітникам розвідувальних органів України «за значний внесок у захист національних інтересів країни, зміцнення обороноздатності нашої держави, за відвагу, самовідданість під час виконання особливо важливих завдань і за повсякденну копітку працю».

Голова Верховної Ради нагадав, що кілька днів тому відзначали 103-ю річницю соборності України і закликав парламентаріїв «брати приклад і об’єднуватися навколо України».

Руслан Стефанчук звернув увагу на загострення ситуації з боку Російської Федерації та запропонував обговорити це питання у Верховній Раді на цьому тижні. Він ініціював прийняття постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських євроатлантичних прагнень України. Голова Верховної Ради звернувся до лідерів фракцій долучатися до підписання проекту даної постанови. Розгляд проекту планується на вівторок, 25 січня.

Голова Верховної Ради запропонував у вівторок, 25 січня, о 9.00 провести нараду керівників фракцій і груп з Міністром оборони щодо поточної ситуації і викликів, які стоять перед державою.

Очільник Парламенту поінформував про перше засідання Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України, яке відбулося минулого тижня.

Говорячи про законопроекти, заплановані до розгляду на цьому тижні, Руслан Стефанчук закликав підтримати законопроект про відтермінування на один рік ведення виключно електронної форми документообігу у Верховній Раді (6528).

На засіданні виступила Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона закликала два пленарних тижні використати з максимальною користю для країни, для громадян, враховуючи ті загрози, що стоять зараз перед Україною.

Заступник Голови Верховної Ради закликала відкинути внутрішньополітичні чвари і зведення рахунків у боротьбі за рейтинги і владу та протиставити загрозі російської агресії «єдність, мудрість та готовність чинити опір». За її словами, головним питанням порядку денного Верховної Ради має стояти національна безпека і оборона.

Олена Кондратюк підтримала проведення завтра наради з питань оборони і виступила з ініціативою провести позачергове закрите засідання Верховної Ради за участю всього сектору безпеки і оборони з приводу загрози повномасштабного вторгнення Російської Федерації.

«Об’єднанням всіх сил і ресурсів ми маємо довести Російській Федерації, що їй не вдасться дестабілізувати ситуацію з середини. Єдність українців і єдність всього світу є вирішальними зараз», - наголосила віцеспікер і подякувала міжнародним партнерам за консолідовану, безпрецедентну і дієву підтримку України. Водночас, Олена Кондратюк підкреслила необхідність проведення роботи всередині країни в умовах очікування війни.

Серед інших викликів, які стоять перед Україною Заступник Голови Верховної Ради назвала: забезпечення енергетичної безпеки і соціально-економічної стабільності, протидію новій хвилі пандемії COVID-19.

На Погоджувальній раді виступили очільники депутатських фракцій і груп.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук, виступаючи на засіданні, запевнив, що пріоритетом Уряду залишається співпраця з комітетами Верховної Ради, депутатським фракціями і групами. Він також поінформував про урядові законопроекти, які будуть розглядатися цього пленарного тижня.

Погоджувальна рада не підтримала пропозицію про включення до порядку денного на пленарний тиждень 25-28 січня законопроектів №6542, №5135, №5101, №5102 і 5866-1.

У п’ятницю, 28 січня, під час «години запитань до Уряду» Верховна Рада заслухає Міністра оборони Олексія Резнікова щодо ситуації на українсько-російському кордоні, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка щодо подолання пандемії коронавірусу та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо енергетичної безпеки України.

Головуючий надав слово головам парламентських комітетів, які внесли пропозиції щодо розгляду законопроектів у сесійній залі на поточному пленарному тижні.

Учасники Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) затвердили проект порядку денного на поточний пленарний тиждень з урахуванням пропозицій, наданих під час засідання.

Голова Верховної Ради побажав плідного тижня і закрив засідання Погоджувальної ради.