Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому законопроект щодо забезпечення ефективного функціонування Експортно-кредитного агентства

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 січня 2022, 09:55

Комітет розглянув у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту" щодо забезпечення ефективного функціонування Експортно-кредитного агентства» (№ 3793).

Народний депутат Альона Шкрум повідомила, що до законопроекту надійшло 111 пропозицій та поправок від народних депутатів із яких пропонується врахувати 75 (в тому числі частково) і 36 – відхилити.

Вона зазначила, що під час підготовки до другого читання були, зокрема: конкретизовані види діяльності ЕКА; уточнено формулювання розширення сфери підтримки українського експорту - визначено, що агентство не може підтримувати сировинні товари; встановлено, що положення законів «Про управління об’єктами державної власності» і «Про акціонерні товариства» поширюються на органи управління ЕКА, його корпоративне управління, з урахуванням особливостей визначених даним Законом; встановлена система так званого внутрішнього контролю в ЕКА і вимоги до неї.

Народний депутат повідомила, що найбільшу дискусію викликали питання підпорядкування ЕКА і контролю внутрішніх процесів. Було напрацьоване компромісне рішення - встановити, що ЕКА є страховиком із спеціальним статусом і регулювання його діяльності та нагляд здійснює Національний банк України. Водночас, Міністерство економіки і Уряд залучаються до врегулювання проблемних питань агентства.

Після обговорення була підтримана пропозиція встановити, що Національний банк розробляє нормативно-правові акти обов’язкові для виконання ЕКА за погодженням із спеціально уповноваженим Кабінетом Міністрів органом. Також уточнено ряд інших повноважень НБУ.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.