Руслан Стефанчук про підсумки 2021 року: Що вдалося Парламенту України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
30 грудня 2021, 10:20

 

Підтримка вітчизняного виробника, стимули для роботи індустріальних парків, створення якісних адміністративних та електронних послуг в Україні, розвантаження судів, підтримка військових і своєчасне ухвалення проєкту Державного бюджету. Цей рік дійсно був успішним і продуктивним – Верховна Рада України ухвалила багато важливих для розвитку країни та українців законопроєктів.

На які закони українці чекали роками та що таки вдалося змінити народним депутатам? Про це розповів Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Рік, що минає, був досить успішним для Парламенту України. Нам вдалося прийняти закони, на які український народ чекав понад 20 років. Насамперед хочеться згадати закон про локалізацію, на який очікували сотні українських підприємств. Нарешті Україна бореться за свої права на власний ринок, особисті інтереси та вітчизняних виробників. Ми зможемо створити нові робочі місця і зберегти наших фахівців у рідній країні», – зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, Парламенту вдалося підтримати й податкові стимули для індустріальних парків. «Звільнення від податку на прибуток на десять років, можливість ввозити устаткування для виробництва без митних платежів, право місцевій раді в односторонньому порядку встановлювати розмір податку на землю – усе це сприятиме кращій роботі індустріальних парків. Вони не матимуть жодних перешкод для розвитку. У перспективі це шлях до залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво», – пояснив Голова Парламенту України.

Руслан Стефанчук нагадав, що Верховна Рада нарешті ухвалила закон про адміністративну процедуру. «Це питання стояло на порядку денному 22 роки. Його цінність полягає в тому, що кожен українець матиме однакові права під час взаємодії з державою, без зайвої бюрократії, на основі стандартів ЄС. Цього року ми прийняли й закон про публічні електронні реєстри, який дасть поштовх до створення якісних адміністративних та електронних послуг в Україні», – підкреслив він.

Голова Верховної Ради також звернув увагу на те, що понад 20 років у країні йшли розмови про необхідність розвантаження судів та запровадження альтернативних методів вирішення спорів.

«І ось нарешті закон про медіацію прийнято. Це надзвичайно важливий документ, який дозволить вирішити суперечки, не звертаючись до суду. Він запроваджує та врегульовує статус медіатора, за допомогою якого сторони можуть врегулювати конфлікт чи спір шляхом переговорів», – наголосив Руслан Стефанчук.

Як зауважив Голова Парламенту України, важливим кроком стала деолігархізація. Запропонований відповідним законопроєктом механізм змінив реалії української політики. «Я абсолютно переконаний, що великий бізнес повинен бути в Україні. Але він має займатися бізнесом, чесно сплачувати податки, створювати робочі місця, а не формувати українське політичне майбутнє», – зазначив він.

Також, зважаючи на кількість в Україні хворих на коронавірус, Парламент приймав важливі рішення, пов’язані з боротьбою з пандемією.

«Щоби покрити критичну потребу опорних закладів у незалежних джерелах кисню, ми збільшили видатки на закупівлі, проєктування та встановлення кисневих станцій. Крім того, ми врегулювали питання соцзахисту постраждалих від COVID-19 медпрацівників», – зазначив Голова Парламенту.

Руслан Стефанчук назвав великою честю та гордістю ухвалення нинішнім скликанням Парламенту закону про службу військового капеланства.

«Підтримка наших священнослужителів-добровольців, які з перших днів і до сьогодні на передовій – важливе питання. Це крок назустріч НАТО, посилення обороноздатності нашої держави та ефективності служіння», – підкреслив він.

Голова Верховної Ради України також нагадав, що Парламент надав можливість воїнам, які захищали цілісність України, отримати громадянство за спрощеною процедурою, прийнявши відповідний закон. «Цей абсолютно виважений і логічний крок є подякою нашим захисникам і захисницям за значний внесок у захист територіальної цілісності й недоторканності України», – додав Руслан Стефанчук.

Він нагадав і про те, що не «під ялинку», а своєчасно та за повною процедурою ухвалено Державний бюджет на 2022 рік. Визначено чіткі пріоритети: вчителі, військові, медики, децентралізація, діджиталізація, деолігархізація та розвиток країни. 

«Тож Україна готова переходити у новий фінансовий рік. Це далеко не всі перемоги, попереду ще багато роботи. І ми до неї готові», – підкреслив Голова Парламенту України.