Олександр Корнієнко підбив підсумки роботи Верховної Ради у 2021 році та визначив пріоритети на 2022-й

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 грудня 2021, 12:02

 

Верховна Рада України у 2021 році, зокрема, суттєво посилила обороноздатність держави, завершила земельну реформу, надала гарантії державної підтримки великим інвесторам і розпочала боротьбу з олігархами, а наступного року Український Парламент планує зосередитися передусім на пенсійній і податковій реформах, запровадити економічний паспорт українця, ухвалити закон про столицю, почати розгляд децентралізаційних змін до Конституції та реформувати Службу безпеки України.

На цьому акцентував Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

«На моє переконання, Верховна Рада цього року досить плідно попрацювала. Ми встигли завершити земельну реформу та розпочати податкову амністію, яка стартувала з 1 вересня та триватиме рік. Також нам вдалося посилити обороноздатність нашої держави завдяки ухваленню законів про територіальну оборону та збільшення чисельності Збройних сил України на 11000 військовослужбовців. При цьому ми зробили важливий крок для розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу, ухваливши закон про реформу Укроборонпрому: врешті зможемо перезавантажити 118 розрізнених підприємств держконцерну», – зазначив Перший віцеспікер.

Водночас він нагадав, що у липні народні депутати ухвалили в другому читанні законопроєкт №5495 щодо цифровізації публічних послуг. Цей документ запроваджує в Україні режим paperless, коли держава більше не вимагатиме від громадян надавати паперові документи, посвідчення чи довідки. «Українцям уже доступний електронний паспорт і ще низка функцій у застосунку «Дія», – підкреслив Олександр Корнієнко.

Перший заступник Голови Верховної Ради також звернув увагу й на переваги для бізнесу, яких вдалося досягти цьогоріч.

«Ми ухвалили закон про інвестнянь, який створює новий підхід до державної підтримки інвестицій. Важливість цього документа в тому, що в Україні після кризового 2020-го почне відновлюватися інвестиційна активність. Адже українські та іноземні інвестори із загальною сумою інвестицій від 20 млн євро зможуть отримати низку пільг. Із іншого боку – маємо закон про локалізацію, який визначає, що держустанови та підприємства під час публічних закупівель у машинобудуванні надаватимуть перевагу вітчизняним виробникам», – пояснив Олександр Корнієнко.

Він також нагадав, що Верховна Рада дала старт антиолігархічній реформі, підтримавши відповідну законодавчу ініціативу Президента України.

Також Олександр Корнієнко окреслив пріоритети в роботі Українського Парламенту на 2022 рік.

«Розраховую, що вже в січні ми почнемо розгляд пакету законодавчих ініціатив щодо пенсійної реформи, адже другий рівень пенсійного забезпечення має стартувати у 2023 році», – уточнив він.

На переконання Першого заступника Голови Парламенту, на початку сьомої сесії Верховній Раді слід перейти до розгляду ініційованих Президентом законопроєктів про економічний паспорт українця та множинне громадянство. «Маємо поквапитися з ухваленням законопроєкту про економічний паспорт, бо вже 2023 року треба запустити Фонд майбутніх поколінь – у ньому й будуть накопичуватися кошти, які діти зможуть витратити на здобуття освіти, придбання житла або ж лікування», – зазначив він.

Олександр Корнієнко зауважив, що податкова реформа є ще одним із найважливіших завдань парламенту в прийдешньому році.

«Відповідний законопроєкт з’явиться у Верховній Раді найближчим часом, щоб навесні ми змогли його ухвалити», – спрогнозував він.

Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив сподівання й на те, що парламентарії невдовзі перейдуть до розгляду законопроєкту про реформу Служби безпеки України.

«Сподіваюся, наступної сесії ми зможемо розглянути його у другому читанні. Треба позбавити СБУ невластивих їй економічних функцій і можливостей хоч якось впливати на бізнес», – зазначив Олександр Корнієнко.

Перший віцеспікер також повідомив, що попередньо на початку сьомої сесії у Верховній Раді зареєструють оновлений текст законопроєкту про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації.

«Зараз його напрацюванням займається робоча група, створена на базі комітетів Парламенту. Необхідно обговорити ключові політичні питання, які залишилися, – щодо статусу самоврядування й формування нагляду, зокрема призначення префектів та особливостей їхньої роботи», – пояснив він.

Водночас, за його словами, у Парламенті обговорюється ідея оновити консультативну раду представників місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради України. «Важливо, щоб вони тісно співпрацювали з членами тих комітетів, у яких виникають дискусії з проводу законопроєктів, пов’язаних із інтересами місцевого самоврядування. Це насамперед бюджетний, податковий і правоохоронний комітети», – додав Олександр Корнієнко.

Окрім того, він зазначив, що спеціально створена робоча група напрацьовує пропозиції щодо реформи Парламенту.

«Час вивести комунікацію між Парламентом і суспільством на якісно новий рівень. Для цього у Верховної Ради з’явиться новий сайт і застосунок для смартфонів, який дозволить отримувати у месенджері або на електронну пошту інформацію про розгляд законопроєктів», – розповів Перший заступник Голови Парламенту.

До того ж Олександр Корнієнко поінформував, що у Верховній Раді планують створити парламентську дослідницьку службу, яка допоможе депутатам здійснювати експертизу, щоб підготувати якісні законопроєкти.