Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики напрацював нову редакцію законопроекту щодо функціонування та обігу аграрних розписок і рекомендує прийняти її за основу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 грудня 2021, 12:55

 Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції повторно розглянув доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок», (№2805-д).

Даний законопроект був зареєстрований 19 листопада 2020 року на заміну проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок», №2805, направленого Верховною Радою на повторне перше читання.

Проект Закону передбачає переведення існуючої системи аграрних розписок до системи цінних паперів з відповідним інституційним супроводом. Пропонується визнати аграрну розписку неемісійним цінним папером, що фіксує забезпечене заставою безумовне зобов’язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на умовах, визначених в аграрній розписці.

Окрім нової редакції Закону України "Про аграрні розписки", передбачені зміни до Господарського, Цивільного кодексів України та до ряду законів України.

Як нагадав голова підкомітету з питань ринку капіталів, інших регульованих ринків, цінних паперів та похідних фінансових інструментів (деривативи) Андрій Ніколаєнко, ухвалюючи рішення подати доопрацьований проект на розгляд Верховної Ради, Комітет рекомендував за наслідками розгляду в повторному першому читанні прийняти його за основу.

Андрій Ніколаєнко повідомив, що після реєстрації законопроекту, Комітетом були проведені додаткові консультації щодо питань, які пропонується врегулювати законопроектом, та опрацьовані зауваження і пропозиції. Крім того, виникла потреба актуалізувати зміни, що пропонуються, у зв'язку із змінами у законодавстві, які відбулись після подання та реєстрації попередньої версії законопроекту.

Оскільки зазначений законопроект ще не розглядався Верховною Радою, голова підкомітету запропонував замінити зареєстрований законопроект удосконаленим та додатково доопрацьованим новим проектом.

Під час доопрацювання законопроекту були враховані пропозиції та зауваження народних депутатів, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міністерства юстиції, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та інших державних органів, а також пропозиції представників бізнесу.

Законопроект в оновленій редакції був узгоджений із нормами нового Закону "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", що набув чинності 1 липня 2021 року. Також було змінено назву проекту на "Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок», що відповідає його доопрацьованому змісту.

Після обговорення Комітет вирішив внести на розгляд Верховної Ради доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» на заміну раніше поданого законопроекту (№ 2805-д від 19.11.2020) і рекомендувати за наслідками розгляду в повторному першому читанні прийняти законопроект, поданий на заміну, за основу.

Окрім того, під час засідання народні депутати затвердили пропозиції Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік.