Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 грудня 2021, 12:00

 
Комітет з питань бюджету на засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", №5891-1. Він передбачає виділення 2,4 млрд грн на погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств.

У своєму висновку Комітет з питань бюджету рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду в першому законопроект №5891-1 прийняти за основу з урахуванням такої пропозиції: розділ І законопроекту доповнити новим пунктом такого змісту: «__Розділ «Прикінцеві положення» доповнити пунктом 13 такого змісту: «13. Установити, що на кінець 2021 року, як виняток з положень частини дванадцятої статті 23 та частин першої і другої статті 57 Бюджетного кодексу України, залишки коштів за субвенцією, наданою з державного бюджету у 2020 році за кодом програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету 3131370, зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2022 році з урахуванням їх цільового призначення». Відповідно Комітету з питань бюджету належить доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Учасники засідання розглянули питання про підготовку до другого читання законопроекту №5719. За підсумками опрацювання пропозицій у Комітеті за участю представників Міністерства фінансів України та Рахункової палати в остаточній редакції проекту закону пропонується врахувати 41 пропозицію та відхилити 71.

В остаточній редакції законопроекту запропоновано унормувати питання, передусім, пов'язані із упорядкуванням та забезпеченням дієвості положень щодо визначення частки зарахування акцизного податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами до бюджетів місцевого самоврядування та обов'язку Податкової служби і Казначейства здійснювати щомісячне зарахування такого податку до відповідних бюджетів та відповідальності цих органів за порушення таких вимог.

Крім того, врегульовується ряд питань щодо забезпечення реалізації закону про державний бюджет на 2022 рік, складання бюджетної декларації, зарахування до державного та місцевих бюджетів окремих платежів, фінансового забезпечення діяльності деяких  установ та закладів.

Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти проект Закону України № 5719 у другому читанні та в цілому як закон.