Комітет з питань свободи слова розглянув ряд звернень народних депутатів і журналістів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 грудня 2021, 10:30

15 грудня на своєму засіданні Комітет з питань свободи слова розглянув звернення народної депутатки Ірини Геращенко щодо надання оцінки за фактами цензури та втручання у редакційну політику державного підприємства "Парламентський телеканал "Рада", а також необхідності неухильного дотримання вимог чинного законодавства працівниками цього телеканалу.

У розгляді питання взяли участь директор ДП «Парламентський телеканал «Рада» Вадим Перенчук і Заступник Керівника Апарату Верховної Ради Микола Шевчук.

Комітет ухвалив рішення звернутися до телеканалу «Рада» з проханням керуватися у своїй роботі Постановою Верховної Ради «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання» (№26-IX), редакційним статутом телеканалу, а також під час висвітлення діяльності Верховної Ради дотримуватися принципу паритетності та пропорційності у відповідності до її складу.

Також Комітет розглянув звернення народного депутата Іллі Киви щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді журналіста Данила Мокрика за грубе ігнорування журналістської етики та розповсюдження відверто неправдивої інформації.

Комітет заслухав сторони конфлікту.

Народний депутат наголосив, що неправдива інформація подана у сюжеті Bihus.Info дискредитувала його і завдала моральної шкоди. Він подав відповідне звернення до суду.

Данило Мокрик повідомив, що виданням, дійсно була розповсюджена недостовірна інформація щодо Іллі Киви, однак пізніше вона була спростована самим же виданням.

Під час обговорення зазначалося, що Положення “Про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України» передбачає, що для акредитації журналіст має дотримуватись «норм професійної етики та моральних засад суспільства», однак, не передбачена процедура позбавлення акредитації у разі невідповідності даним нормам.

Окрім того, народні депутати зауважили, що факт завдання шкоди репутації народного депутата оприлюдненою інформацією, може визначити лише суд.

Комітет взяв до відома надану інформацію і не задовольнив прохання про позбавлення журналіста Данила Мокрика акредитації при Верховній Раді.

Також Комітет закликав сторони знайти можливість для примирення. У разі, якщо примирення не буде досягнуто, Комітет планує повернутися до розгляду даного питання після винесення рішення судом.

На засіданні було розглянуто звернення кореспондентки ТОВ "Телеканал "Прямий" Ганни Дзьоби щодо перешкоджання її журналістській діяльності, яке сталось 26 листопада 2021 року після пресконференції Президента України Володимира Зеленського.

Зокрема, журналістка розповіла, що вона травмувалася в результаті дій працівників Управління державної охорони (УДО), які забезпечували безпеку під час заходу.

Представники Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили, що за фактом інциденту внесено дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проводяться слідчі дії.

Своє бачення обставин інциденту виклали представники УДО та повідомили, що проводиться внутрішнє розслідування.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич закликав ДБР «не прикривати справу, бо вона отримала широкий суспільний резонанс і буде на контролі суспільства та опозиції», а сторони – «знайти шляхи для примирення».

Члени Комітету прийняли рішення направити звернення до Національної спілки журналістів, в якому висловити стурбованість інцидентом. Також народні депутати просять звернутися до журналістів щодо необхідності коректного поводження підчас заходів із підвищеними заходами безпеки з метою запобігання виникненню подібних випадків у майбутньому.

Водночас, Комітет звернеться до УДО з проханням під час забезпечення заходів безпеки враховувати не тільки журналістів, безпосередньо присутніх на події, а й тих, які не акредитовані, але знаходяться поряд з місцем проведення заходу.

Окрім того, члени Комітету звернуться до ДБР з проханням вивчити всі аспекти справи та надати інформацію щодо її розслідування. Зокрема, розглянути не тільки дії службовця УДО, в результаті яких травмувалася Ганна Дзьоба, а й загалом, організацію заходів із забезпечення безпеки Президента України під час події.

На засіданні було розглянуто звернення журналіста інформаційного агентства "IPNEWS" Владислава Грабовського щодо тиску на нього як на журналіста, а також стану розслідування справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста.

За словами Владислава Грабовського, він більше року тому подав заяву до правоохоронних органів про перешкоджання журналістській діяльності і шахрайство, однак справа не розслідується.

Представники поліції поінформували народних депутатів, що зараз по кримінальній справі розпочалися активні слідчі дії, а також проводиться службове розслідування щодо затримки із розглядом справи.

Комітет взяв до відома інформацію по даному питанню.

Окрім того, члени Комітету розглянули інформацію, опубліковану в ЗМІ, щодо початку переслідування правоохоронними органами Російської Федерації журналіста інформаційного агентства УНІАН Романа Цимбалюка – єдиного українського журналіста, акредитованого у Москві, за надуманими обвинуваченнями.

Комітет прийняв рішення звернутися до Міністерства закордонних справ України з проханням забезпечити належний консульський супровід у забезпеченні прав громадянина України Романа Цимбалюка.

Народні депутати затвердили розклад засідань Комітету з питань свободи слова на січень 2022 року, запланувавши одне засідання  на 19 січня.