Комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській обл. та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує прийняти у другому читанні та в цілому законопроект про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 грудня 2021, 17:55

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні 15 грудня розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб", № 4487.

Законопроект спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні, зокрема, права на соціальний захист, житло, освіту тощо. Проектом Закону вперше на законодавчому рівні пропонується закріпити повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування, координацію та реалізацію державної політики з питань внутрішньо переміщених осіб.

За результатами обговорення народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 4487 у другому читанні та в цілому.

У ході засідання члени Комітету розглянули проект Закону про особливості державної політики щодо встановлення заборони для окремих категорій осіб публічних висловлювань щодо заперечення окремих міжнародних злочинів або виправдання дій їх організаторів, збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України, щодо заборони та обмеження взаємодії і зв'язків таких осіб з органами влади і посадовими особами Російської Федерації та незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованих територіях України, № 5165.

Метою підготовки проекту Закону, згідно з пояснювальною запискою до нього, є «заборона поширення національними публічними діячами, посадовими особами, органами державної влади та місцевого самоврядування публічних висловлювань, що прямо або опосередковано містять ознаки визнання законності окупації Російською Федерацією, заборона участі національних  публічних діячів в урочистостях з нагоди відзначення офіційних державних свят Російської Федерації, а також заборона заперечення окремих міжнародних злочинів – трьох геноцидів, що мали місце в Україні».

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 5165 за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Крім цього, члени Комітету ухвалили рішення про створення робочої групи з розробки проекту Закону про реабілітаційні центри та обрали головою робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань прав людини Тараса Тарасенка, а також підтримали пропозиції Міністерства внутрішніх справ України до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік.

У засіданні взяли участь народні депутати Д. Лубінець, М. Ткаченко, Р. Горбенко, Н. Яковлєва, Р. Умєров, Ю. Бойко, М. Джемілєв, К. Касай, О. Копиленко, О. Кузнєцов, В. Новинський, Т. Тарасенко, А. Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України за прав людини Л. Денісова, представники органів державної влади та громадських правозахисних організацій.