Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 грудня 2021, 14:00

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук повідомив, що вперше за свою історію телеканал «Рада» оновлюється і відсьогодні починає мовлення у форматі HD. «Вже незабаром глядачі побачать не тільки якісну картинку, а й нові студії, оновлений майданчик для брифінгів і пресконференцій народних депутатів тощо», - сказав він.

Голова Верховної Ради запросив до співпраці з оновленим каналом усіх голів депутатських фракцій, усіх народних депутатів: «Будьте активними учасниками ефіру, розповідайте про свою роботу на благо України і українського народу».

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності, №5877, доповідає народний депутат Олена Шуляк. Вона зазначила, що законопроектом з метою врівноваження дерегуляційних заходів передбачених проектом Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» та підвищення ефективності інституту відповідальності за правопорушення у сфері містобудівної діяльності пропонується внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині актуалізації складу злочинів за правопорушення у сфері містобудування, а також збільшення відповідальності за злочини, передбачені відповідними кодексами.

Заступник Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк доповів рішення Комітету. Він зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу в частині удосконалення складів адміністративних та кримінальних правопорушень у сфері містобудування, а також передбачається суттєве посилення та персоніфікація відповідальності суб’єктів містобудування за порушення вимог законодавства у цій сфері.

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект №5877 прийнято за основу 236 голосами «за».

Народні депутати розглянули питання про призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на три вакантні посади за квотою Верховної Ради України.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у виступі повідомив, що Комітет розглянув на своєму засіданні результати конкурсу про відбір кандидатів на заміщення трьох вакантних посад за квотою Верховної Ради України і рекомендує провести рейтингове голосування щодо 13 кандидатур.

Голова Комітету відповів на запитання народних депутатів.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп і народні депутати.

Головуючий поставив на рейтингове голосування кандидатури на заміщення вакантних посад членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

За результатами рейтингового голосування на голосування було поставлено три кандидатури, які набрали найбільше голосів.

На вакантні посади членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення призначено Олександра Бурмакіна, Ольгу Герасим’юк і Олега Черниша.

Верховна Рада 348 голосами прийняла проект Постанови про перейменування міста Володимир-Волинський Володимир-Волинського району Волинської області №6378.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління, №5572.

За результатами голосування законопроект 253 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, №6306, доповідає народний депутат Ольга Стефанишина.

З початку впровадження в Україні програми медичних гарантій виникла низка проблем, що потребує законодавчого уточнення з огляду на практичну діяльність НСЗУ щодо реалізації програми, взаємодії з законтрактованими закладами охорони здоров’я, а також забезпечення функціонування електронної системи охорони здоров’я та забезпечення дотримання законодавства про захист персональних даних у частині, що стосуються медичного обслуговування.

Проект закону розроблений з метою підвищення ефективності діяльності НСЗУ як єдиного державного закупівельника медичних послуг у її взаємодії із надавачами медичних послуг щодо реалізації державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення України.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням необхідності внесення змін до інших статей законодавчих актів, до яких запропоновано зміни, та інших законів України, що не були предметом розгляду в першому читанні.

За результатами голосування законопроект №6306 не набрав необхідної кількості голосів для прийняття за основу («за» - 222) і був направлений на доопрацювання («за» - 244).

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення, №5873.

За результатами голосування законопроект 304 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі "Креативна Європа" (2021-2027), №0138, доповіла заступник Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Метою законопроекту є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі "Креативна Європа" (2021 - 2027), вчиненої 12 жовтня 2021 року у м. Києві.

Україна бере участь у програмі Європейського Союзу «Креативна Європа» з 2016 року. Програма спрямована на підтримку та посилення конкурентоспроможності європейського культурного, креативного та аудіовізуального секторів, а також розвиток та просування культурного та мовного розмаїття й збереження культурної спадщини країн Європи. Бюджет

Програми на 2021-2027 роки складає 2,4 млрд. євро.

Перший заступник Голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом Вадим Галайчук доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Верховна Рада 319 голосами прийняла законопроект в цілому.

Народні депутати розглянули проект Постанови про призначення позачергових виборів Золотоніського міського голови Золотоніського району Черкаської області, №6373.

За результатами голосування проект Постанови 331 голосом «за» прийнято в цілому.

Постановою позачергові вибори Золотоніського міського голови Золотоніського району Черкаської області призначено на неділю 27 березня 2022 року.

Верховна Рада 288 голосами "за" прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних, №3474.

Головуючий закрив пленарне засідання.