У Верховній Раді відбувся круглий стіл на тему: «Законодавче врегулювання взаємовідносин між виробниками продуктів харчування, напоїв та торговельними мережами»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 грудня 2021, 16:20

У Верховній Раді України відбувся круглий стіл на тему: «Законодавче врегулювання взаємовідносин між виробниками продуктів харчування, напоїв та торговельними мережами», організований міжфракційним об’єднанням «Депутатська аграрна рада» та об’єднанням «Спілка молочних підприємств України». До участі у заході долучилися представники Української аграрної конфедерації, Спілки птахівників України, Всеукраїнської асоціації пекарів, корпорації «Укрвинпром», Асоціації «М’ясної галузі», Асоціації фермерів та приватних землевласників України, а також представники провідних українських компаній-виробників продукції та напоїв.

Голова міжфракційного об’єднання «Депутатська аграрна рада» Андрій Богданець, відкриваючи круглий стіл, зазначив, що цей захід чудова нагода для народних депутатів України та бізнес-асоціацій порозумітися та напрацювати дієвий механізм щодо недопущення необґрунтованого зростання цін на продукти харчування, захисту інтересів сільськогосподарських товаровиробників та посилення економічної конкуренції у сфері торгівлі продуктами харчування.

Проблема, на яку звернули увагу парламентарії, виникла з огляду на те, що зі створенням великих торговельних мереж (мережеві супермаркети, гіпермаркети тощо), суттєво змінилося співвідношення сил між виробниками (постачальниками) продукції та мережами роздрібної торгівлі, що призвело до певних зловживань та недобросовісної конкуренції з боку останніх. З метою врегулювання цього питання народними депутатами України було зареєстровано ряд законопроектів, спрямованих на посилення захисту від недобросовісної конкуренції при реалізації харчової продукції (№ 6068, № 6068-1, № 6068-2, № 6068-3, № 6155).

Водночас, як зауважив народний депутат Андрій Богданець, бізнес-асоціації занепокоєні тим фактом, що законопроекти, які безпосередньо стосуються сфери їх діяльності, можуть розглядатися без консультацій та участі бізнесу, тож хочуть донести до парламентаріїв свою точку зору. Крім того, він нагадав, що для народних депутатів України, окрім законодавчого забезпечення прозорих та конкурентних умов як для постачальників продукції, так і торговельних мереж, ключове значення має питання захисту інтересів мільйонів громадян України, які потерпають сьогодні від зростання цін на продукти харчування.

Свої пропозиції та зауваження по суті зареєстрованих у Верховній Раді України законопроектів висловили народні депутати України Сергій Бунін, Олександр Горобець, Олександр Сова, Степан Чернявський, а також представники профільних асоціацій та компаній-виробників.

За результатами дискусії найбільшу підтримку учасників засідання отримав проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту від недобросовісної конкуренції, № 6068-3. Водночас, сторони дійшли згоди щодо необхідності його доопрацювання.

Також, народні депутати України та представники бізнесу підкреслили продуктивність і важливість подібних заходів при обговоренні та ухваленні важливих рішень та домовилися про подальшу спільну роботу.