Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики провів слухання «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання» (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 грудня 2021, 17:35

У Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики 10 грудня за участю народних депутатів України, представників центральних органів виконавчої влади, зокрема правоохоронних, представників Офісу Президента України, обласних державних адміністрацій, археологів та пам’яткоохоронців (всього — понад 80 осіб) відбулися слухання на тему «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання».

Відкрив слухання голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. Він поінформував, що планується обговорити питання боротьби зі злочинами щодо археологічної спадщини та нелегальним обігом культурних цінностей, а також питання забезпечення дотримання режиму збереження археологічних пам’яток культурної спадщини.

Під час слухань виступила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва. «Ми бачимо, що за 30 років система, яка існувала, яка дісталася нам у спадок від Радянського Союзу, нині, фактично, вже не може повноцінно функціонувати та виконувати свої функції. Ми потребуємо нового підходу», — зазначила Катерина Чуєва та висловила пропозицію щодо створення постійної міжвідомчої групи із залученням фахівців та представників громадськості.

Археолог Максим Левада презентував доповідь на тему: «Збереження археологічної спадщини та інших культурних цінностей: аналіз, проблеми та пропозиції щодо їх врегулювання», підготовлену за результатами дослідження, проведеного за сприяння ЄС-ПРООН в Україні. Зокрема, експерт розповів про проблему із функціонуванням інтернет-аукціонів, які є майданчиком з продажу-перепродажу археологічних пам’яток різного ступеня цінності. Максим Левада зазначив, що така торгівля порушує всі правила, визначені для антикварної торгівлі, ба більше, власники таких аукціонів не сплачують податки. Серед пропозицій, висловлених археологом, — прискорити процес створення відповідних державних електронних реєстрів, запровадити ліцензування використання детекторів металу та іншого пошукового устаткування, розробити проєкт закону про Державний фонд збереження культурної спадщини.

Учасники обговорення акцентували увагу на недостатній активності органів охорони культурної спадщини та правоохоронних структур, а також на прогалинах у законодавстві і недостатній інформованості органів місцевого самоврядування та населення.

За результатами слухань будуть сформульовані Рекомендації з урахуванням пропозиції, які надійшли до Комітету та були висловлені під час обговорення. Комітет у межах своїх функцій контролюватиме їхнє виконання.

Матеріали слухань: https://cutt.ly/KYpQgh2