Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 грудня 2021, 14:17

 8 грудня відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції

Комітет розглянув проект Закону «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки» (№ 5723), підготовлений до другого читання.

Метою законопроекту є врегулювання на законодавчому рівні питання щодо розроблення нової Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки на заміну Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки.

Як зазначив Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, це один із чотирьох законопроектів, підготовлених Комітетом, які можуть бути прийняті на наступному тижні.

Під час підготовки законопроекту до другого читання народними депутатами було подано 30 пропозицій, із яких Комітет пропонує врахувати три поправки (№12, 13 і 26), а решту 27 поправок відхилити.

Члени Комітету затвердили порівняльну таблицю законопроекту та прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у другому читанні прийняти законопроект в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони використання тварин у цирку та інших незаконних видовищних заходах із залученням тварин» (№5406).

Законопроектом пропонується з 1 січня 2022 року заборонити використання тварин у циркових виставах та інших незаконних видовищних заходах із залученням тварин, в тому числі виставок тварин, що постійно гастролюють. Проектом пропонується встановити заборону на такі видовищні заходи із залученням тварин: контактний зоопарк, пересувний звіринець, бої тварин (собачі, півнячі і т.д.), нацьковування тварин одна на одну, циркові виступи із залученням тварин.

Учасники засідання підтримали ідею законопроекту, однак висловили ряд зауважень до нього. Зокрема, проект містить юридично некоректні формулювання та положення, що вже врегульовані чинним законодавством.

Також надійшли зауваження до законопроекту від Комітету з питань бюджету, Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Міндовкілля, Мінкультури, Мінфіну.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді направити законопроект на доопрацювання.

Народні депутати розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких Законів України (щодо охорони від рубок лісу рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України)» (№ 5696), спрямований на посилення правових основ охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект у зв’язку з втратою актуальності: 8 листопада 2021 року введений в дію Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу» (№ 1684-IX), яким, зокрема, запроваджено створення охоронних зон для збереження біорізноманіття у лісах, у межах яких встановлюється режим ведення лісового господарства та режим охорони, що забезпечує довгострокове збереження об'єктів Червоної книги України.

Також Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради пропозицію про відхилення законопроекту «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за незаконне ввезення/вивезення тварин, порушення правил утримання та поводження з тваринами, використання тварин у видовищних заходах, їх вилучення тощо» (№5697), оскільки пропоновані в ньому норми врегульовані Законом № 1684-IX.