Тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін: Рада вже досягла значного прогресу в різних реформах

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 грудня 2021, 17:19

 

Рада вже досягла значного прогресу в різних реформах. Це підкреслила Тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін під час зустрічі з Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

«У мене досить короткий список питань, які хочу сьогодні розглянути, у порівнянні з тим, який був рік чи два тому», — відзначила Крістіна Квін, подякувавши Руслану Стефанчуку за особисту підтримку важливих реформ, зокрема — земельної, банківської та судової.

Тимчасово повірена у справах США в Україні наголосила на важливості проведення реформи Служби безпеки України. Вона висловила свою підтримку чинної редакції відповідного законопроєкту та очікує, що «до цієї редакції не буде внесено багато поправок, які її послаблять». Крістіна Квін сподівається, що закон буде прийнятий на цій сесії.

Голова Верховної Ради України нагадав, що реформа Служби безпеки України — передвиборча обіцянка Президента України та партії «Слуга народу».

«Спільними зусиллями нам вдалося напрацювати доволі потужну редакцію цього законопроєкту, який незабаром буде внесений до зали Парламенту України. Водночас не всі депутати підтримують це прагнення і здійснюють так званий «поправочний спам». Наразі маємо понад 3800 поправок до цього законопроєкту. Якщо покласти це на часову лінійку, то це майже чотири місяці роботи Парламенту», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради поінформував, що є ідея розглянути цей законопроєкт за скороченою процедурою.

«Ми маємо визначитися, чи витрачаємо місяці роботи, які нам не пробачать громадяни України, або проводимо дискусії між колегами та знаходимо оптимальний шлях, щоб за це питання проголосувати найближчим часом. Плануємо провести таке обговорення на наступному тижні або через тиждень», — пояснив Руслан Стефанчук.

Учасники також обговорили важливість прийняття законопроєкту «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2022 році для участі в багатонаціональних навчаннях» (реєстр. №6359). Крістіна Квін висловила сподівання, що Парламент України зможе ухвалити його до 1 січня 2022 року. Руслан Стефанчук запевнив, що взяв це питання під особистий контроль і вперше таке рішення буде ухвалене вчасно. 

«Це питання вже стоїть на порядку денному. Голосування за нього має відбутися у вівторок», — зазначив Голова Парламенту України.

Тимчасово повірена у справах США в Україні також зазначила, що Сполучені Штати Америки надзвичайно сильно підтримують територіальну цілісність та суверенітет України. Вона нагадала, що нещодавно відбулася розмова між Президентами США та Росії. Сьогодні Президент США Джо Байден поспілкується про це з Главою держави Володимиром Зеленським.

Учасники зустрічі висловили очікування, що співпраця між Україною та США надалі тільки посилюватиметься, зокрема — на парламентському рівні.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України