Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина розглянуто на слуханнях у Комітеті з питань правоохоронної діяльності

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 грудня 2021, 16:42

 

9 грудня на виконання контрольної функції Комітету з питань правоохоронної діяльності відбулися щорічні відкриті комітетські слухання на тему: «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина».

Голова Комітету Сергій Іонушас, відкриваючи слухання, нагадав, що у грудні 2019 р. Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідування». Цей Закон став підставою не тільки для кардинальних змін принципів роботи ДБР, а фактично став поштовхом для перезапуску цього органу, що, зокрема, включало оновлення керівного складу та удосконалення структури ДБР.

«Проте в процесі роботи ДБР залишається чимало проблемних питань в організації діяльності та функціонування цього правоохоронного органу, прогалини, що потребують безумовного законодавчого вирішення», - зазначив Голова Комітету повідомивши, що на позаминулому засіданні Комітету його члени одноголосно підтримали законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань №5305, що говорить про співпрацю Комітету з ДБР, є розумінням необхідності оновлення законодавства, що регулює діяльність ДБР.

Також за його словами, «сьогодні створені та запущені нові правоохоронні органи, повноваження інших перебувають в процесі реорганізації. Отже, існує певна правова невідповідність в частині підслідності кримінальних проваджень органам ДБР, визначена у ст. 216 Кримінального процесуального кодексу».

Крім того, очільник Комітету зазначив, що останні зміни, які вносилися стосовно суб’єктного складу по відношенню до предмету підслідності ДБР, вносилися у 2015 р. Він також відзначив, що у законодавстві багато змін щодо назви державних органів, щодо підходів було прийнято і Верховною Радою, і іншими державними органами з того часу. Тому, питання врегулювання статті 216 підслідності КПК щодо суб’єктного складу існує. Загалом актуальним залишається питання внесення комплексних змін до Кримінального процесуального кодексу.

Голова Комітету повідомив про підготовлений проект таких змін. Певні напрацювання планується ще обговорити у Комітеті, після чого законопроект буде зареєстрований.

Стосовно процесу діяльності ДБР Голова Комітету відзначив, що спостерігається активне нарощування функціональної спроможності, завершення укомплектування слідчих та оперативних підрозділів. Зараз йде мова про збільшення чисельності територіальних управлінь ДБР та зміну місця знаходження деяких з них, надання права носіння та застосування вогнепальної зброї і спеціальних засобів особам рядового та керівного складу ДБР (зараз таке право мають лише працівники спеціального підрозділу фізичного захисту), посилення незалежності працівників підрозділів внутрішнього контролю.

Голова Комітету зазначив, що врегулювання більшості питань вирішується низкою законопроектів, які знаходяться на розгляді у Верховній Раді. Основними з них є проекти законів за №№5305, 2560 і 5818. Ці законопроекти, крім №5818, прийняті у першому читанні та очікують на розгляд у другому читанні.

Після попередніх слухань в минулому році Комітетом були направлені в ДБР рекомендації. Вони стосувалися виконання стратегічної програми діяльності ДБР, результатів проведення аудиту та ревізій фінансово-господарської діяльності, перевірки встановлення судами фактів незаконних звільнень працівників ДБР, формування та реалізації державної політики у сфері кримінальної юстиції та протидії злочинності, а також стан досудового розслідування кримінальних проваджень, забезпечення автономності ДБР в питання досудового розслідування та оперативно-розшукової діяльності тощо.

Ці питання були запропоновані для обговорення учасникам відкритих комітетських слухань.

Учасники заслухали доповідь в.о. Директора Державного бюро розслідувань Олексія Сухачова про діяльність ДБР протягом року, про врахування всіх зауважень за наслідками попередніх слухань та звітування у парламенті враховані керівництвом ДБР. Він зазначив, що це сприяло ефективності діяльності ДБР: повноцінно запрацювали слідчі та оперативні підрозділи у кожному обласному центрі, що дозволило запровадити системну та комплексну роботу щодо захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави.

В.о. Директора ДБР, зокрема, доповів про стан розслідування кримінальних проваджень стосовно учасників акцій протестів у 2013-2014 рр. За останній рік слідче управління у справах Майдану значно просунулося у розслідуванні стосовно учасників акцій протесту. За 11 місяців цього року було повідомлено 54 підозри та направлено до суду 32 обвинувальних акти стосовно 146 осіб.

В.о. Директора акцентував, що після передачі справ Майдану до ДБР динаміка та результати розслідувань збільшилися майже утричі. Завершено досудове розслідування щодо колишнього президента В.Януковича і 9 колишніх високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 р. організували силову протидію мітингувальникам в центрі столиці із застосування фізичного насильства. Ці розслідування здійснювалися за спеціальною заочною процедурою через те, що ці особи переховуються. Наразі стороні захисту повідомлено про завершення слідства та надання доступу до матеріалів досудового розслідування. Обвинувальний акт буде скеровано до суду для заочного розгляду справи.

Серед інших завдань, на яке не менше очікує суспільство, в.о. Директора ДБР відніс протидію корупції та зловживанням у будь-якій сфері життєдіяльності нашої держави.

Про конкретні результати спільної роботи Генеральної прокуратури з ДБР та проблеми в діяльності ДБР доповів заступник Генерального прокурора Максим Якубовський.

Під час слухань також виступили Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова підкомітету з питань кримінального процесуального законодавства та оперативно-розшукової діяльності Комітету з питань правоохоронної діяльності Юлія Яцик, Голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Антті Юхані Хартікайнен, Голова Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань Олена Яра, народні депутати.

Учасники комітетських слухань обговорили діяльність Державного бюро розслідувань за останній рік, стан виконання покладених на Державне бюро розслідувань завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина, а також проаналізували актуальні проблемні питання функціонування Державного бюро розслідувань та напрацювання шляхів їх вирішення.

За результатами обговорення та висловлених учасниками слухань пропозицій будуть у Комітеті будуть розроблені відповідні Рекомендації та надіслані відповідним органам державної влади, їх посадовим особам для розгляду і використання у своїй роботі, надані для ознайомлення представникам експертного середовища та громадськості.

У відкритих комітетських слуханнях взяли участь народні депутати, керівництво Державного бюро розслідувань, Офісу Генерального прокурора та інших правоохоронних органів, представники Верховного Суду, Кабінету Міністрів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, низки міністерств та відомств, представники судової гілки влади, адвокатури, наукових установ, міжнародних організацій та національних громадських організацій.