Руслан Стефанчук: Молодь — за майбутнє у Північноатлантичному альянсі

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
08 грудня 2021, 18:29

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв участь у першому засіданні молодіжної моделі Парламентської асамблеї НАТО. Захід об’єднав студентів з усієї країни, які приїхали до Києва, щоб ознайомитися з роботою Парламентської Асамблеї та спробувати стати частиною ПА НАТО.

Голова Парламенту, вітаючи цю ініціативу, підкреслив, що євроатлантичний курс нашої держави зафіксовано в Конституції України як стратегічний напрямок.

«У сучасних умовах НАТО — це єдиний варіант убезпечення країн, які сповідують демократію та норми міжнародного права», — наголосив Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту зазначив, що Україна співпрацює з Північноатлантичним альянсом за багатьма напрямками. Він зосередив увагу саме на парламентській складовій такої діяльності.

«Перший напрямок нашої роботи — це інституалізація цих процесів, і тут, зокрема, йдеться про Парламентську асамблею НАТО», — сказав Руслан Стефанчук.

Він нагадав, що, коли був співголовою Міжпарламентської ради Україна-НАТО, вдалося чимало зробити у цьому напрямі. Зокрема, наша держава отримала статус члена програми розширених можливостей НАТО.

Спікер Парламенту України зазначив, що другий напрям парламентської складової співпраці стосується наближення нашого законодавства до стандартів НАТО.

«Чимало необхідних документів Верховною Радою уже прийнято, хоча попереду ще багато роботи», — наголосив Руслан Стефанчук.

Торкнувшись теми міжнародної підтримки євроатлантичних устремлінь України, Голова Верховної Ради України нагадав, що взяв участь у засіданні ХІ сесії Міжпарламентської асамблеї України, Литви та Польщі. У підсумковому документі Асамблея висловлює свою підтримку прагнення України до членства в Організації Північноатлантичного договору.

Руслан Стефанчук також зауважив, що останні переговори між Президентами США та РФ засвідчили підтримку з боку США курсу на членство України в НАТО.

«Разом з тим ми розуміємо, що Росія намагається переконати міжнародну спільноту, що вступ України до НАТО неможливий, бо вона є зоною російських інтересів», — сказав Голова Парламенту, наголосивши, що Україна була і залишатиметься зоною українських національних інтересів.

Руслан Стефанчук підтримав пропозицію щодо залучення молоді до волонтерської роботи під час проведення в Києві у травні наступного року весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО. Він запропонував визначити одну особу, яка працюватиме помічником на громадських засадах для підготовки до ПА НАТО на 2022 рік.