ТСК з розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання розглянула скарги громадян

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 грудня 2021, 12:00

 
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг провела засідання, присвячене розгляду скарг.

Голова ТСК Павло Сушко нагадав, що до завершення роботи Комісії залишилося два з половиною місяці. ТСК працюватиме до 18 лютого, і буде подавати остаточний звіт.

Павло Сушко повідомив, що на адресу Комісії надійшло 165 скарг. Найбільше скарг було отримано від жителів смт Журавно Львівської області – 29 скарг.

Член ТСК народний депутат Юлія Клименко, яка відвідала Журавно, поінформувала, що санаторна школа там розташована у великому старовинному приміщенні. Рішення про її ліквідацію було прийняте у зв’язку з тим, що згідно із протоколом МОЗу лікування туберкульозу потребує перебування у медичному закладі, а у такого типу санаторних школах необхідності немає. Зазвичай там перебувало від 50 до 70 дітей, а обслуговуючого персоналу – 134 особи. Місцевій владі цей заклад обходився у 20 млн. грн на рік. Приміщення санаторної школи потребують реконструкції. Після перепрофілювання закладу медичним і технічним працівникам запропоновано залишитись, а от вчителі залишаться без роботи, вони і пишуть скарги. Цю санаторну школу планується перепрофілювати у психоневрологічний заклад реабілітації. Юлія Клименко зазначила, що радила місцевій владі не закривати санаторну школу без дозволу Мінсоцполітики, але місцева влада наполягає, що тут дозвіл не потрібен, оскільки йдеться не про ліквідацію, а про перепрофілювання із одного медичного закладу в інший.

За наслідками заслуховування інформації члени ТСК вирішили направити запити до Львівської ОДА, Мінсоцполітики, Мінрегіону і Генпрокуратури для визначення правомірності перетворення санаторної школи у Журавному Львівської області, і щодо подальшої долі дітей.

Член ТСК народний депутат Ірина Борзова поінформувала про розгляд звернення щодо трансформації Хмельницької санаторної школи у спортивний ліцей. Вона зазначила, що в даному випадку, як і в багатьох інших випадках, сталося бездумне і безпідставне перетворення без наявності якої б то не було спортивної бази. Ірина Борзова зауважила, що відповідні міністерства мали би контролювати правомірність перетворення закладів у спортивні чи мистецькі ліцеї.

Голова Комісії закликав розробити законопроект, яким би регулювалися терміни та порядок трансформації закладів і погодження та контроль відповідних міністерств за цим процесом. Члени Комісії підтримали пропозицію та вирішили направити запити до міністерств, щоб дізнатися, чи надсилалися ними якісь запити у регіони щодо трансформованих закладах, чи проводилося навчання працівників ОТГ на місцях.

Учасники засідання заслухали інформацію членів Комісії за результатами відвідин дитячих закладів у регіонах.

Голова ТСК Павло Сушко повідомив про резолюцію Голови Уряду щодо вивчення зарубіжного досвіду роботи центральних органів, які опікуються дітьми, та доручив розробити дорожню карту створення центрального органу з захисту прав дітей.