У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон щодо залучення інвестицій у промисловий сектор економіки шляхом стимулювання створення індустріальних парків

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 грудня 2021, 17:00

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №49 від 3 грудня 2021 року опубліковано ряд законів і постанов, прийнятих під час п’ятої та шостої сесій Верховної Ради дев’ятого скликання.

Так, опубліковано текст Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні», № 1701–IХ, спрямований на створення законодавчих передумов для посилення прозорості системи реалізації арештованого майна з дотриманням принципу нотаріального засвідчення фактів для надання їм юридичної вірогідності, підвищення ефективності виконання судових рішень, вдосконалення нормативного регулювання, а також усунення суперечностей між чинними актами в частині реалізації активів в межах процедури виконавчого провадження.

Законом, зокрема, передбачено:

- виключення процедури реалізації майна за фіксованою ціною;

- визначення порядку проведення електронних аукціонів Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади;

- забезпечення можливості проведення електронних аукціонів у спосіб продажу майна з можливістю зниження початкової ціни.

Закон набув чинності 6 вересня 2021 року.

Оприлюднено Закон «Про внесення змін до Закону України «Про індустріальні парки» та деяких інших законодавчих актів України щодо залучення інвестицій у промисловий сектор економіки шляхом стимулювання створення індустріальних парків», № 1710–IХ, який набув чинності 7 жовтня 2021 року.

Документ визначає порядок створення індустріального парку і його діяльності, зокрема, користування земельною ділянкою, реєстрації і виключення учасників, а також об’єкти, що можуть розміщуватися у складі індустріального парку. Законом встановлюються ряд пільг для сприяння залученню прямих інвестицій у створення нових виробництв через механізм індустріальних парків.

Опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності та розвитку наукових парків», № 1714–IХ, який визначає правовий статус наукових парків, їх організаційно-правову форму, окреслює їх завдання та мету.

Закон надає право засновникам створювати наукові парки без погодження із центральними органами виконавчої влади і самостійно встановлювати напрями діяльності. Законодавчий акт визначає, що у формуванні статутного капіталу наукових парків можуть брати участь іноземні юридичні особи, а до переліку джерел фінансування включені гранти, кредити і поворотна фінансова допомога.

Закон набуде чинності 12 квітня 2022 року

У відомостях міститься текст Постанови «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», № 1734–IХ.

У звіті ТСК, затвердженому даною Постановою, викладено результати аналізу діяльності АТ «Українська залізниця», та надано рекомендації з метою усунення виявлених порушень та підвищення ефективності роботи підприємства.

Також опубліковано Постанову про обрання Першим заступником Голови Верховної Ради України народного депутата Олександра Корнієнка (№ 1808–IХ).

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».