Руслан Стефанчук розповів про основні законодавчі ініціативи з протидії незаконним фінансовим потокам

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
02 грудня 2021, 12:21

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук на Міжнародному антикорупційному форумі «Клептократія та незаконні фінансові потоки» розповів про основні законодавчі ініціативи з протидії незаконним фінансовим потокам.

«Насамперед, ми маємо прийняти в цілому закон «Про засади державної антикорупційної політики на 2021–2025 роки». Дуже сподіваюсь на те, що ми акумулюємо всі зусилля в Парламенті України, щоби найближчим часом прийняти цей важливий нормативно-правовий акт», – зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, потребують удосконалення і правові засади діяльності Державного бюро розслідувань.

«Відповідний законопроєкт №5305 зареєстрований у Верховній Раді України. Зокрема, він передбачає збільшення штатної чисельності в територіальних підрозділах, статусу працівників, дисциплінарної відповідальності», – поінформував Руслан Стефанчук.

За його словами, ще одним законопроєктом, який планує розглянути Парламент України, є внесення змін до Закону «Про прокуратуру» щодо посилення функціональної незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, удосконалення порядку відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, запровадження зовнішнього аудиту ефективності роботи.

«Також ми сконцентруємось на питаннях удосконалення законодавства про протидію легалізації (відмиванню) злочинних доходів, забезпечення прозорості інформації про бенефіціарних власників (контролерів) підприємств, посилення банківського нагляду за ризикованими операціями», – сказав Голова Парламенту України.

Руслан Стефанчук зазначив, що деякі кроки будуть здійснюватися й у сфері народовладдя, що є визначальним напрямом програми Президента України.

«Зокрема, хочемо розширити участь громадян у здійсненні правосуддя. Зараз триває дискусія щодо запровадження мирових судів, що будуть формуватися безпосередньо громадою для розгляду дрібних і малозначних справ. А також вдосконалити структуру суду присяжних», – додав Голова Парламенту України.

Крім цього, розглядається питання криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, недостовірного декларування товарів. Руслан Стефанчук також нагадав, що наразі триває робота над Планом законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік, де значне місце буде відведене питанням, які унеможливлюють чи суттєво зменшують корупційний вплив як на економіку, так і на політику держави.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України