Звернення Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з нагоди 30-ї річниці всеукраїнського референдуму за незалежність

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 грудня 2021, 09:00

 

30 років тому ми обрали свій шлях!

1 грудня 1991 року відбувся всеукраїнський референдум, на якому понад 28 мільйонів українців сказали «так» незалежності України. Референдум став логічним продовженням тисячолітньої історії українського державотворення. Ми стали справжніми творцями своєї держави, будівниками «власної хати», де панують «своя правда, і сила, і воля». Це прагнення завжди зшивало українську націю, об'єднувало нас у боротьбі за нашу незалежність.

Однак у 2018 році українці втратили можливість брати участь у всеукраїнському референдумі, бо Конституційний Суд України визнав закон «Про всеукраїнський референдум» неконституційним. Щоб повернути кожному громадянину давно забуте відчуття власної значущості для держави, у цьому році Парламент прийняв президентський закон «Про всеукраїнський референдум».

Відтепер українці знову можуть виносити важливі для країни питання на загальне обговорення та висловлювати щодо них свою думку. І саме вона матиме значення для прийняття рішення. Ніхто більше не зможе відібрати в громадян України це право, гарантоване статтею 5 Конституції України. І це найбільш важливий висновок.

Щоб стати конкурентоспроможною країною, ми маємо всі разом докласти для цього свої зусилля. Тоді ми були єдині в прагненнях розбудувати незалежну Україну. Будьмо єдині й сьогодні!