Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 листопада 2021, 15:05

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями представникам депутатських фракцій і груп.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Роман Соха. Він заявив про вихід з фракції «Слуга народу».

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Постанови про проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, що могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості України і становити загрозу національній безпеці України, №6324, доповіла Голова Тимчасової слідчої комісії Мар’яна Безугла.

Доповідачка повідомила, що ТСК було вивчено інформацію з відкритих джерел, матеріали незалежної міжнародної команди розслідувачів і цивільних журналістів «Bellingcat». З архівного зберігання Апарату Верховної Ради України отримано матеріали Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин трагічних подій, що призвели до загибелі та захоплення в полон бійців добровольчих батальйонів, а також військовослужбовців Збройних Сил України, Національної гвардії України біля міста Іловайськ Донецької області, яка була утворена згідно з Постановою Верховної Ради України від 04.09.2014 №1676-VII.

Переважну частину зібраних матеріалів Комісія отримала від уповноважених осіб державних органів зі свідчень, наданих ними під протокол, у тому числі в закритому режимі, з додержанням вимог Закону України «Про державну таємницю», за що надавачі свідчень несуть персональну відповідальність. Комісія мала змогу заслухати представників Офісу Генерального прокурора та слідчих підрозділів Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань про стан розслідування кримінальних проваджень, що стосуються порушених питань.

Комісією також були запрошені та заслухані громадські діячі й особи, які могли мати доступ до інформації щодо роботи спецслужб.

Комісія за час своєї роботи отримала безпрецедентний для українського парламенту доступ до таємної та цілком таємної інформації і вперше в історії країни ґрунтовно розглянула діяльність розвідувального співтовариства.

Мар’яна Безугла також повідомила, що проектом Постанови рекомендується продовжити роботу ТСК із перевірки подій та обставин, які стали підставою для проведення розслідування.

За результатами голосування проект Постанови прийнято 251 голосом в цілому.

Верховна Рада України взяла до відома проміжний звіт ТСК і продовжила її роботу.

330 голосами народні депутати підтримали пропозицію головуючого про запрошення 1 грудня до сесійної зали осіб для нагородження з нагоди 30 річчя проведення всеукраїнського референдуму про незалежність України.

Народні депутати розглянули проект Постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, №5893-13.

265 голосами проект Постанови прийнято в цілому.

Проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо створення центрального органу виконавчої влади в сфері захисту прав дітей - Державної служби України у справах дітей, №6135, доповіла голова підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Скрипка.

Верховна Рада 349 голосами прийнято в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко повідомив про створення у Верховній Раді двох міжфракційний депутатських об’єднань - «Залізниця України», яку очолив народний депутат Микола Тищенко, і «Гальорка» під керівництвом народного депутата Сергія Власенка.

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк поінформувала, що з 25 листопада по 10 грудня проходить всесвітня кампанія «16 днів проти насильства», яку Україна підтримує вже понад 20 років.

Вона також повідомила, що, в рамках цієї кампанії сьогодні на першому поверсі в кулуарах Парламенту проходить виставка «Це не гра», організована Верховною Радою спільно з представниками міжнародної організації «Біла стрічка».

Заступниця Голови Верховної Ради закликала народних депутатів «ознайомитись з інформаційними стендами цієї виставки, затестити спеціальний додаток щодо протидії насильству і його проявам та надягти білу стрічку в знак поваги і підтримки цієї акції».

Головуючий нагадав, що 5 жовтня на вимогу 160 народних депутатів Верховна Рада прийняла рішення про застосування особливої процедури розгляду законопроекту у другому читанні, а саме: про розгляд проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, №5600. Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики узагальнив пропозиції та правки, що надійшли від фракцій та народних депутатів, і підготував уточнену порівняльну таблицю для розгляду законопроекту №5600 у другому читанні.

Підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, №5600, доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він зазначив, що напевно, це найважчий законопроект у цьому році, до якого було подано до першого читання 11 з половиною тисяч депутатських пропозицій та поправок. За його словами, розгляд цього законопроекту у сесійному залі був унеможливлений у зв’язку з надтривалим часом для того аби обговорити всі ці поправки, більшість з яких не мала будь-якого змістовного навантаження.

Тому Верховна Рада застосувала процедуру, передбачену статтею 119-1 Регламенту. Внаслідок цієї процедури від кожної депутатської фракції та групи було подано по п’ять правок. Більшість депутатських фракцій подали ці поправки. Комітет виконав технічну роботу, підсумував подані поправки для врахування і додав до них поправки, які були враховані Комітетом. Загалом таблиця до другого читання містить 159 поправок і пропозицій народних депутатів, з яких 29 - на врахування.

Данило Гетманцев зазначив, що законопроект «досить збалансований, дуже корисний для держави» і попросив народних депутатів його підтримати.

Народні депутати розпочали розгляд поправок.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати продовжили розглядати поправки до законопроекту.

За результатами голосування всі відхилені поправки, на врахуванні яких наполягали народні депутати, не були підтримані.

Головуючий оголосив до розгляду правки на підтвердження і надав слово для виступів народним депутатам.

Народні депутати взяли участь у голосуванні врахованих правок, поставлених на підтвердження.

За результатами голосування всі правки, крім правок 97, 144, 155 і 156, на підтвердженні яких наполягали народні депутати, були підтримані.

Верховна Рада 255 голосами «за» прийняла законопроект №5600 у другому читанні і в цілому.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко повідомив про заяву двох фракцій про відсторонення головуючого від ведення пленарного засідання.

Народний депутат Ірина Геращенко від двох фракцій у заяві зазначила, що головуючим було порушено право опозиції озвучити свої правки до законопроекту №5600 і поставити правки на підтвердження.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко поставив на голосування пропозицію про відсторонення Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука від ведення пленарних засідань на два дні.

Народні депутати не підтримали пропозицію.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про Службу військового капеланства, №4626.

За результатами голосування законопроект 291 голосом «за» прийнято у другому читанні та в цілому.

299 голосами «за» народні депутати прийняли у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, №4564.

Головуючий закрив пленарне засідання.