Ініційований Верховною Радою Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року – це справжній приклад народовладдя, - Заступниця Голови Парламенту Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2021, 13:56

1 грудня виповнюється 30 років з Дня проведення Всеукраїнського референдуму, на якому 90.32% громадян підтримали Акт Проголошення Незалежності України, прийнятий Верховною Радою.

«В усіх регіонах України «За» незалежність проголосували більшість громадян, в т. ч. у Криму, на Донеччині та Луганщині. І про це варто завжди пам’ятати», - наголосила Олена Кондратюк під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп.

За її словами, референдум 1 грудня закріпив кордони України та зробив нашу державу повноцінним суб’єктом міжнародного права. Зокрема, після проведення референдуму незалежну Україну почали офіційно визнавати інші країни. Серед перших: Польща, Канада, Угорщина, Литва, Латвія і Росія.

«Цей референдум став справжнім і поки єдиним прикладом ефективного прямого народовладдя в Україні.  Я хочу наголосити, що саме Верховна Рада, як інституція, ініціювала цей Референдум відповідною постановою.

У цьому є мудрість та державницька позиція першого скликання Верховної Ради: прагнення заручитися народною підтримкою та зміцнити легітимність української незалежності», - підкреслила Заступниця Голови Верховної Ради України.

Олена Кондратюк висловила вдячність народним депутатами 1-го скликання Верховної Ради України за цей крок як «засновникам відновлення Незалежності України».