Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2021, 12:20

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) нагадав, що в середу, 1 грудня, у залі засідань Верховної Ради України, відповідно до статей 85-ї і 106-ї Конституції України, Президент України звернеться з посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Він поінформував, що Кабінет Міністрів завершує роботу над проектом Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік», № 6000, і звернувся до Комітету з питань бюджету з проханням оперативно і невідкладно його розглянути і внести в сесійний зал для розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради.

Руслан Стефанчук також звернув увагу на те, що: «1 грудня ми будемо відзначати 30 років з дня всеукраїнського референдуму, на якому понад 90% громадян України підтвердили акт проголошення незалежності України».

Окрім того, Голова Верховної Ради звернув увагу керівників фракцій і груп, а також інших суб’єктів законодавчої ініціативи, що завершується підготовка плану законопроектних робіт на 2022 рік і закликав своєчасно надати пропозиції до нього.

Голова Верховної Ради України нагадав, що минулої суботи країна в скорботі відзначала День пам’яті жертв голодоморів і розповів, що напередодні відбулася його зустріч з Послом Канади в Україні Ларисою Ґаладзою, яка передала завірену копію оригіналу Закону «Про встановлення дня пам’яті жертв голоду і геноциду («Голодомору») в Україні та визнання голоду 1932-33 рр. в Україні актом геноциду», ухваленого Парламентом Канади 27 травня 2008 року.

Очільник українського Парламенту також звернувся до парламентів інших країн з проханням надати такі законодавчі акти, а тих, які ще не визначилися, все ж визнати Голодомор актом геноциду. «Для Українського Парламенту це надзвичайно цінно», - підкреслив він.

Руслан Стефанчук повідомив, що триває робота над створенням Науково-консультативної ради і закликав надавати пропозиції до її складу, зокрема, кандидатури молодих вчених.

Також Верховна Рада має визначитися щодо присудження Премії Верховної Ради України молодим вченим у 2020 році.

Руслан Стефанчук поінформував, що розпорядженням Голови Верховної Ради утворено робочу групу з підготовки комплексних пропозицій щодо внесення змін до законів України щодо парламентського права під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка і на цьому тижні планується перше установче засідання.

Руслан Стефанчук зупинився на організаційних питаннях діяльності Верховної Ради, пов’язаних із COVID-19, а також поінформував, що у центрі вакцинації, розгорнутому у готелі «Національний», починаючи з 15 листопада зроблено більше півтори тисячі щеплень. Він закликав громадян України вакцинуватися, зазначивши, що «всі вакцини є і всі умови для цього створені, в тому числі, і Верховною Радою».

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Корнієнку, який поінформував про питання, які будуть розглядатися на цьому тижні, зазначивши, що головним питанням буде розгляд бюджетних питань: змін до бюджету 2021 року і проекту бюджету на наступний рік.

Олександр Корнієнко закликав конструктивно підійти до цих питань, щоб вони були розглянуті на цьому пленарному тижні.

Перший заступник Голови Верховної Ради зупинився на пам’ятних датах, які будуть відзначатися та наступному тижні, серед яких 30-річчя Збройних Сил України і День місцевого самоврядування. «Ми маємо робити конкретні кроки на зустріч самоврядуванню», - зауважив він і закликав враховувати, наскільки це можливо, в бюджеті побажання і пропозиції самоврядування, а також проголосувати на цьому проголошення позачергових виборів там, де це необхідно.

Олександр Корнієнко поінформував, що на цьому тижні очікується публікація для обговорення тексту змін до Конституції з питань децентралізації і закликав профільні комітети створити робочу для напрацювання відповідного законопроекту, залучивши представників усіх фракцій і груп.

На засіданні виступила Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона також нагадала, що 1 грудня виповнюється 30 років з дня проведення загальнонаціонального референдуму щодо проголошення незалежності України, на якому Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою, підтримали більшість громадян у всіх регіонах, включаючи Крим, Донеччину і Луганщину. 

Олена Кондратюк закликала пам’ятати цю дату, оскільки «референдум 1 грудня закріпив кордони України та зробив нашу державу повноцінним суб’єктом міжнародного права». «Цей референдум став справжнім і поки єдиним прикладом ефективного прямого народовладдя в Україні», - зауважила вона і висловила подяку народним депутатам першого скликання Верховної Ради за ініціативу щодо проведення даного референдуму.

Далі Заступниця Голови Верховної Ради України зупинилася на показниках державного бюджету на наступний рік, наголосивши на важливості виконання зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом, а також повного фінансування потреб медичної сфери, освіти і Збройних сил.

У зв’язку із наближенням Дня місцевого самоврядування, Олена Кондратюк звернула увагу на важливість дотримання Європейської хартії місцевого самоврядування під час продовження реформи децентралізації і, зокрема, розгляду проектів законів про місцеві державні адміністрації і про місто Київ – столицю України, які є у порядку денному на цей тиждень.

На засіданні виступили очільники депутатських фракцій і груп.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму виступі висловив сподівання на підтримку урядових законопроектів, запланованих до розгляду на цьому тижні, зокрема, «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», №5600.

У п’ятницю, 3 грудня, під час «години запитань до Уряду» Верховна Рада заслухає Міністра оборони Олексія Резнікова на тему: «Обороноздатність України у 2021 році. Безпекові підсумки року і перспективи».

Головуючий надав слово головам парламентських комітетів, які внесли пропозиції щодо розгляду законопроектів у сесійній залі на поточному пленарному тижні.

Учасники Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) затвердили проект порядку денного на поточний пленарний тиждень з урахуванням пропозицій, наданих під час засідання.

Голова Верховної Ради закрив засідання Погоджувальної ради.