Огляд головних тем «Голосу України» від 26 листопада

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
26 листопада 2021, 10:00

Сьогодні у «Голосі України»:

Недугу подолаємо завдяки самовідданій праці людей у білих халатах

Руслан Стефанчук: «Виходимо на фінальний текст проекту змін до Конституції в частині децентралізації»

На гібридну атаку Київ та Варшава реагуватимуть спільно

Джо Байден вшанував жертв Голодомору

Олександр Корнієнко та представники ЄІБ обговорили створення парламентського бюджетного офісу

Вчителів мотивуватимуть не пільгами, а зарплатами

Створюємо свого національного перевізника

У Мексиці вперше проходять Дні українського кіно

Кремль продовжує повзучу інтеграцію окупованих територій в економічний простір РФ

«Червоними» залишаються столиця та 18 областей

 

Недугу подолаємо завдяки самовідданій праці людей у білих халатах

Переживання й страхів можна позбутися, «вихлюпнувши» їх на папір. Так радять психологи і так, напевне, міркують батьки херсонських дітлахів, котрих також лякає коронавірусна епідемія — адже тепер вона й малечу вкладає до лікарень. Тож коли у краї започаткували обласний конкурс «Діти Херсонщини дякують лікарям», тільки учні шкіл Херсона надіслали до конкурсної комісії 348 своїх малюнків. (читайте у «Голосі України» на 1 стор. >>> article/353776).

Руслан Стефанчук: «Виходимо на фінальний текст проекту змін до Конституції в частині децентралізації»

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив подальші кроки реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади разом із Керівником Департаменту демократії і врядування Генерального директорату-II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніелем Попеску. До дискусії також долучився Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стор. >>> article/353782).

На гібридну атаку Київ та Варшава реагуватимуть спільно

Ситуація на європейсько-білоруському кордоні стала головною темою телефонної розмови президентів України та Польщі Володимира Зеленського та Анджея Дуди. Глави держав констатували, що відбувається гібридна атака, належне реагування на яку потребує спільних зусиль і взаємодії. (читайте у «Голосі України» на 1 стор. >>> article/353777).

Джо Байден вшанував жертв Голодомору

Президент США Джо Байден вшанував пам’ять жертв Голодомору і запевнив у відданості та непохитній підтримці з боку США суверенітету та територіальної цілісності України. Зокрема, в заяві, оприлюднені Білим домом, йдеться: «Кожного листопада ми вшановуємо та згадуємо мільйони невинних українців, які зазнали страждань та загинули під час Голодомору — «смерті через голод» — у 1932 та 1933 роках. (читайте у «Голосі України» на 1 стор. >>> article/353778).

Олександр Корнієнко та представники ЄІБ обговорили створення парламентського бюджетного офісу

Верховна Рада України розглядає питання створення парламентського бюджетного офісу. Серед функцій нового органу — дослідження та аналіз законопроекту про бюджет, стан бюджету та фіскальної політики, надання парламенту незалежного аналізу кошторису, інших документів з фінансових та економічних питань, які мають особливо важливе значення для країни, тощо. Про це повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час зустрічі з представниками Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/353787).

Вчителів мотивуватимуть не пільгами, а зарплатами

Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував відправити на доопрацювання проект закону «Про внесення змін до статті 57 Закону України «Про освіту» щодо пільг з користування житлом, опаленням і освітленням для педагогічних працівників» (реєстр. № 6027 від 10.09.2021 р.) та альтернативний йому документ — «Про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з користування житлом з опаленням і освітленням для педагогічних працівників» (реєстр. № 6027-1 від 28.09.2021 р.). Перший внесено Юлією Тимошенко, Вадимом Івченком та низкою інших народних депутатів, а другий — Наталією Королевською, Валерієм Гнатенком та Юрієм Солодом. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/353783).

Створюємо свого національного перевізника

Під час форуму «Велике будівництво: авіація і туризм» Міністерство інфраструктури підписало меморандум про співпрацю з однією з найбільших авіабудівних компаній Airbus. Захід відбувся учора в терміналі F аеропорту «Бориспіль». Від Мінінфраструктури документ підписав його очільник Олександр Кубраков, а від Airbus — віце-президент компанії з Європи та Центральної Азії Кімон Сотіропулос. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/353779).

У Мексиці вперше проходять Дні українського кіно

Шість перлин українського кінематографа, зокрема кіно-класика — «Пропала грамота» Бориса Івченка і «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка, сучасні картини «Мої думки тихі» режисера Антоніо Лукіча, «Додому» Нарімана Алієва, представлені на Днях українського кіно, які вперше проходять у Мексиці. (читайте у «Голосі України» на 8 стор. >>> article/353769).

Кремль продовжує повзучу інтеграцію окупованих територій в економічний простір РФ

МЗС України заявило, що розцінює указ Путіна стосовно товарів з ОРДЛО як грубе втручання у внутрішні справи України, порушення її законодавства й норм міжнародного права. Українська делегація заявила протест проти підписання російським президентом указу, що передбачає визнання Російською Федерацією так званих «сертифікатів за походженням» товарів, що видаються на тимчасово окупованих РФ територіях у Донецькій і Луганській областях. Про це йдеться в повідомленні української делегації у Тристоронній контактній групі за результатами консультацій ТКГ у режимі відеоконфреренції, які відбулися в середу. (читайте у «Голосі України» на 12 стор. >>> article/353770).

«Червоними» залишаються столиця та 18 областей

В Україні станом на ранок 25 листопада зафіксовано 16943 нові випадки захворювання на COVID-19. Найбільше хворих у м. Києві (1688), Запорізькій (1066) Дніпропетровській (893) та Львівській (1048) областях. Таку інформацію вчора оприлюднили в Міністерстві охорони здоров’я. (читайте у «Голосі України» на 12 стор. >>> article/353772).

Повний випуск «Голосу України» від 26.11.2021 на сайті http://www.golos.com.ua