Руслан Стефанчук: Виходимо на фінальний текст проєкту змін до Конституції України в частині децентралізації

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 листопада 2021, 13:29

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив подальші кроки реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади разом із Керівником Департаменту демократії і врядування Генерального директорату — II з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніелем Попеску. До дискусії також долучився Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Мова йшла про необхідність закріплення досягнутих якісних змін функціонування системи місцевого самоврядування в Конституції України.

«Про децентралізацію ми говоримо доволі тривалий час. Зараз ми знаходимось на фінішній прямій. Парламент уже прийняв чимало важливих для розвитку громад законів. Наразі ми намагаємось сформувати кінцеве бачення та вийти на фінальний текст проєкту змін до Конституції України в частині децентралізації», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, вдалося дійшли згоди практично з усіх питань, однак лишилося кілька нюансів. Зараз завершуються тривалі консультації з асоціаціями органів місцевого самоврядування та постає питання завершення юридичного шліфування тексту.

«Я дуже сподіваюся, що до Дня місцевого самоврядування (7 грудня) ми зможемо обговорити вже фінальну версію змін до Конституції України в частині децентралізації, щоби найближчим часом винести її на розгляд Парламенту України», — поінформував Руслан Стефанчук.

Даніель Попеску зі свого боку запевнив, що Рада Європи й надалі сприятиме децентралізації в Україні.

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України