Олександр Корнієнко та представники ЄІБ обговорили створення Парламентського бюджетного офісу

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 листопада 2021, 11:58

 

Верховна Рада України розглядає питання щодо створення Парламентського бюджетного офісу. Серед функцій нового органу – дослідження та аналіз законопроєкту про бюджет, стану бюджету та фіскальної політики, надання Парламенту незалежного аналізу бюджету, кошторису, інших документів з фінансових й економічних питань, які мають особливо важливе значення для країни, тощо.

Про це повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час зустрічі з представниками Європейського інвестиційного банку.

Він переконаний, що створення такого органу вкрай важливе для України. Адже навіть побіжний аналіз бюджетів на наступний рік, прогнозування фінансової стратегії будуть корисними для держави та суспільства.

Водночас зараз є три блоки питань у зв’язку зі створенням державного органу.

«По-перше, юридичний бік справи: як це буде вбудовуватись у законодавство, враховуючи що в нас є Бюджетний кодекс і Бюджетна декларація, які вже сформовані, є Рахункова палата. Бажано, щоб усі наші юридичні питання ми вирішили без змін до Конституції. Важливими будуть організаційні питання, зокрема, чи будуть залучатися представники інших країн, а також установчі – чи буде дотична присутність представників опозиції, як формуватиметься орган», – розповів він.

Олександр Корнієнко висловив вдячність представникам ЄІБ за підтримку проєкту.

«Ми готові на рівні керівництва Парламенту сприяти цьому процесу та спробуємо долучити певні відділи Апарату Верховної Ради, щоб швидко рухатись по реєстрації цього органу», – підсумував Перший віцеспікер Парламенту.