Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного і прийняти за основу законопроект щодо вдосконалення надання медичної допомоги

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 листопада 2021, 17:40

Засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулося 24 листопада у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» (№ 6306).

Законопроект спрямований на підвищення ефективності діяльності Національної служби здоров’я України (НСЗУ) як єдиного державного закупівельника медичних послуг, покращення медичного обслуговування населення, а також виконання рішення Ради національної безпеки і оборони від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою».

Одна із авторів законодавчої ініціативи, народний депутат Ольга Стефанишина зазначила, що в законопроекті пропонується: закріпити повноваження НСЗУ щодо моніторингу відповідності лікарень встановленим вимогам; визначити, що кошти Програми медичних гарантій можуть використовуватись виключно на надання медичних послуг; внести поправки стосовно використання електронної системи охорони здоров’я; надати можливість більш ефективно впроваджувати надання додаткових послуг за кошти пацієнтів; відкоригувати типи надання медичної допомоги відповідно до міжнародних практик; ввести поняття електронного реєстру орфанних пацієнтів.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко висловився на підтримку законопроекту, оскільки, за його словами, він: усуває розбіжності і неузгодженості в законодавстві щодо реалізації Програми медичних гарантій; встановлює можливість персональної обробки даних з метою виконання договорів про медичну допомогу; встановлює, що Програма медичних гарантій затверджується Кабінетом Міністрів; об’єднує поняття вторинна і третинна медична допомога; врегульовує модель госпітальних округів і поділ закладів охорони здоров’я за кластерним принципом; деталізує процедуру затвердження платних послуг; встановлює можливість залучення до надання медичної допомоги студентів та інтернів на період карантину або іншої надзвичайної ситуації; уточнює вимоги щодо реімбурсації лікарських засобів у 2022 році і включення до Національного переліку лікарських засобів.

Учасники засідання висловили зауваження до проекту, які можуть бути враховані під час його підготовки до другого читання.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Члени Комітету прийняли звернення до Голови Верховної Ради щодо спрямування невикористаних коштів, передбачених для Верховної Ради України у державному бюджеті поточного року, на систему охорони здоров’я.

Міністр охорони здоров’я запропонував спрямувати зекономлені 56 млн грн на програму розвитку системи екстреної медичної допомоги, модернізації закладів системи охорони здоров’я для закупівлі додаткового обладнання у ковідні лікарні.

Народні депутати також затвердили пропозиції Комітету до проекту Плану законопроектної роботи на 2022 рік.