У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 листопада 2021, 17:00

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №47 від 19 листопада 2021 року опубліковано ряд законів, прийнятих під час п’ятої та шостої сесій Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано текст Закону «Про внесення зміни до пункту 4 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні», № 1661–IХ.

Законом тимчасово до 1 січня 2029 року звільняються від сплати ввізного мита комплектуючі вироби, обладнання, що ввозяться на митну територію України виключно для виробництва транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Закон набуде чинності 1 січня 2022 року.

У віснику міститься текст Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу», № 1684–IХ, яким вносяться зміни до ряду кодексів та законів України з метою наближення українського права до права Євросоюзу, посилення боротьби з жорстоким поводженням з тваринами та браконьєрством.

Зокрема: надаються нові термінологічні визначення («каліцтво тварини», «тілесне ушкодження тварини» тощо); уточнюється перелік вимог щодо утримання домашніх тварин, поводження з ними; правила поводження з тваринами доповнюються положеннями, що виключають жорстокість при поводженні з тваринами у сільському господарстві, скотарстві, рибному господарстві; визначаються повноваження органів місцевого самоврядування та засади юридичної відповідальності у відповідній сфері. Також забороняється добування (придбання) диких тварин, види яких зазначені у додатку II Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

Закон набув чинності 8 листопада 2021 року.

Опубліковано Закон «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», № 1689–IХ, який визначає засади надання електронних публічних послуг, публічних послуг, комплексних електронних публічних послуг, автоматичного режиму надання електронних публічних послуг.

Зокрема, згідно із Законом, електронна публічна послуга це - послуга, що надається органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, які перебувають в їх управлінні, у тому числі адміністративна послуга (у тому числі в автоматичному режимі), яка надається з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем на підставі заяви (звернення, запиту), поданої в електронній формі з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем (у тому числі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг), або без подання такої заяви (звернення, запиту).

Також опубліковано Закон «Про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо організації пасажирських перевезень», № 1712–IХ, який набув чинності 2 жовтня 2021 року.

Закон визначає порядок організації пасажирських перевезень автомобільним транспортом органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, виходячи з нового адміністративно-територіального устрою.

Окрім того, у «Відомостях Верховної Ради України» від 19 листопада 2021 року опубліковано Постанову «Про Заяву Верховної Ради України щодо пріоритетних питань інтеграції України до Європейського Союзу», № 1806–IХ, що схвалює відповідну Заяву, в якій Верховна Рада, зокрема, підтверджує стратегічний курс України на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі, закріплений в Конституції України і закликає до активнішої співпраці в різних сферах.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».