Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 листопада 2021, 13:17

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Головуючий повідомив, що у засіданні беруть участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та члени Кабінету Міністрів.

Головуючий повідомив, що за пропозицією депутатських фракцій і груп члени Уряду відповідатимуть на запитання про стан охорони державного кордону України з Республікою Білорусь та протидію потенційній кризі на державному кордоні України з нелегальними мігрантами.

Головуючий надав слово для виступу Міністру внутрішніх справ Денису Монастирському. Він повідомив, що влаштована Російською Федерацією міграційна криза на польсько-білоруському і литовсько-білоруському кордонах сьогодні триває. «В усьому світі нарешті зрозуміли, що ця криза створена штучно і нею керують спецслужби країни-агресора Російської Федерації. Тисячі мігрантів намагаються проривати кордон Польщі під супроводом білоруських військових. На цей час вже постраждало 15 польських правоохоронців і прикордонників.

"Можна спрогнозувати, що в Кремлі намагатимуться використати дестабілізуючу ситуацію наповну та завдати максимальної репутаційної шкоди як Європейському Союзі, так і нашій державі. Отже, ми не виключаємо, що є можливість, що Росія зважиться на цілеспрямований пропуск через Білорусь великої кількості нелегальних мігрантів. До цієї ситуації ми готуємося грунтовно - будуємо систему реагування на виклики, консолідуємо державні інституції, громадськість, міжнародну спільноту", - зазначив Міністр.

Денис Монастирський запевнив усіх: ситуація на кордоні з Республікою Білорусь, протяжність якого 1084 км, сьогодні контрольована та стабільна. "Наше ключове завдання стримати і зупинити можливий масовий потік нелегальних мігрантів, не дати їм потрапити на територію України. У чіткій координації з українськими розвідувальними органами ми вже прорахували можливі напрямки перетину кордону мігрантами, відпрацювали найбільш вірогідний сценарій дій мігрантів, спланували застосування наших сил і засобів", - повідомив урядовець.

Денис Монастирський поінформував про те, що вже зроблено конкретно. Зокрема, здійснено оперативно обстеження та паспортизацію прикордонної території з точки зору об’єктивної обстановки та ризиків, визначені найбільш вразливі ділянки державного кордону. За його словами, сьогодні вже визначено до десяти потенційно вразливих ділянок, загальна протяжність яких складає близько 270 км. Він також поінформував про проведене засідання РНБО, під якого чітко визначено напрямки, сили та засоби, які необхідні для адекватного реагування на даний виклик.

Міністр також поінформував про створення сьогодні міжвідомчого штабу та розроблений комплекс превентивних заходів щодо недопущення потоку мігрантів, а також про заплановане проведення спільних навчань, в яких будуть задіяні представники правоохоронних органів.

Денис Монастирський підкреслив: "Оцінка всього комплексу ризиків та загроз міграційної кризи спонукає до висновку: у разі необхідності Верховній Раді України потрібно бути готовою розглянути питання про запровадження надзвичайного стану в прикордонних областях або в прикордонних районах у відповідних прикордонних областях".

Водночас, він зазначив, що зараз такої потреби поки що немає.

Денис Монастирський зазначив, що у державний бюджет необхідно закласти кошти на наступний рік для облаштування державного кордону з Республікою Білорусь і Російською Федерацією. «Саме це є запорукою того, що ми будемо у безпеці», - наголосив урядовець.

Міністр відповів на запитання депутатських фракцій і груп щодо: поєднання торгово-економічного партнерства з Білоруссю і, зокрема, поставок електроенергії, з будівництвом захисних споруд на кордоні; фінансування та забезпечення облаштування українсько-білоруського кордону; забезпечення прозорого використання коштів, виділених з державного бюджету на облаштування державного кордону; виконання договору з ЄС про реадмісію та готовності пунктів тимчасового перебування незаконних мігрантів; правового забезпечення діяльності прикордонників; міжнародної співпраці у питаннях врегулювання міграційної кризи на кордоні; термінів прийняття підзаконних актів, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї прикордонниками; створення і діяльності штабу з врегулювання питань, пов’язаних з міграційною кризою; інформації про нібито випадки нелегального проникнення мігрантів з Республіки Білорусь на територію України.

На запитання депутатських фракцій і груп відповіли Прем’єр-міністр та члени Кабінету Міністрів стосовно: погашення боргів перед постачальниками зеленої енергетики; організації і фінансування обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників освіти в умовах пандемії; забезпечення виплати і можливостей використання тисячі гривень, яку планується виплачувати за умови вакцинації від COVID-19; нагородної зброї одного з народних депутатів; облаштування українсько-білоруського кордону; координації діяльності бригад територіальної оборони з прикордонниками; розподілу державної субвенції і фінансування виплати зарплат освітянам; підвищення розміру допомоги внутрішньо переміщеним особам; якості будівництва доріг у Луганській області; виплати зарплат шахтарям.

На цьому "Година запитань до Уряду" завершилася.

Із заявами від двох фракцій виступили народні депутати Софія Федина, Сергій Шахов і Микола Тищенко.

Народні депутати 292 голосами підтримали пропозицію головуючого про скасування перерви з 12.00. до 12.30., в режимі розгляду працювати до 12.30, з 12.30 до 13.00 оголосити депутатські запити, з 13.00 - виступи народних депутатів у "Різному".

У пленарному засіданні оголошено перерву на 30 хвилин.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко оголосив депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями та пропозиціями.

Головуючий закрив пленарне засідання.