Пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 листопада 2021, 14:38

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук привітав особовий склад Збройних Сил України з Днем сержанта.

Із заявою від двох фракцій виступили народні депутати Ірина Геращенко і максим Бужанський.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Вони розглядають правки до проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державну прикордонну службу України" щодо вдосконалення порядку використання та застосування заходів примусу, бойової техніки та озброєння особовим складом Державної прикордонної служби України, №5232.

За результатами голосування законопроект 271 голосом прийнято у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про ринок деревини, №4197, доповів народний депутат Олександр Матусевич.

Метою законопроекту є забезпечення розвитку ринку деревини як пріоритетного для лісопромислового комплексу України шляхом створення правових, економічних та організаційних засад функціонування вказаного ринку на принципах вільної і добросовісної конкуренції та раціонального використання лісових ресурсів.

Законопроектом передбачається створити ефективну нормативну базу функціонування ринку деревини на засадах поєднання вільної конкуренції та державного регулювання.

Доповідач зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме активізації ринку деревини, впорядкує його, створить умови для стабільного сировинного забезпечення деревообробних підприємств та добросовісної конкуренції, зменшить корупцію в галузі, сприятиме ефективному використанню лісових ресурсів, розширенню виробництва і експорту товарів з високою доданою вартістю у деревообробній та суміжних галузях. Запровадження законодавчо врегульованого порядку продажу необробленої деревини також забезпечить покращення фінансово-економічного становища як в лісовому господарстві, так і в лісопереробних галузях, що збільшить надходження до бюджетів усіх рівнів.

Альтернативний законопроект, №4197-1, і доопрацьований Комітетом проект №4197-д, доповіла народний депутат Роксолана Підласа.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4197-д, а законопроекти реєстр. №№ 4197, 4197-1 - відхилити.

Дмитро Наталуха також зазначив, що метою законопроекту, №4197-д, є комплексне врегулювання відносин, пов’язаних з купівлею-продажем деревини, а також визначення правових, економічних та організаційних засад функціонування ринку деревини, що сприятиме розвитку цього ринку і забезпеченню інтересів усіх його учасників. Також проект спрямований на узгодження положень Закону про ринок деревини з рядом інших законів в частині роботи лісового порталу, який є важливою частиною забезпечення максимальної публічності ринку деревини. Проектом Закону пропонується запровадити в Україні систему оцінки іноземних інвестицій на національну безпеку, яка на сьогодні відсутня.

Голова Комітету повідомив, що Комітет пропонує виключити з тексту законопроекту пункт про зняття мораторію на експорт лісоматеріалів.

Народні депутати у виступах висловили зауваження до законопроекту, наголошували на неможливості зняття мораторію порту лісоматеріалів та окремих виробів з деревини рідкісних порід дерев, та пропонували відправити його на доопрацювання.

За результатами голосування законопроект №4197-д прийнято за основу 276 голосами.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України, №3663, доповів народний депутат Михайло Папієв. Він обгрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що система соціального страхування має дефіцит коштів на забезпечення соціальних гарантій громадянам, передбачених Конституцією та законами України про соціальне страхування.

Дефіцит коштів спостерігається в Фонді соціального страхування, який відповідає за адміністрування двох страхових систем - страхування у разі тимчасової непрацездатності та нещасних випадків на виробництві.

Михайло Папієв запропонував об’єднати адміністративні структури Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування задля скорочення адміністративних видатків та покращення виконання ключових функцій, пов’язаних зі здійсненням страхових виплат. Це, за його словами, дозволить зміцнити фінансову стійкість та покращить надання страхових виплат в системі державного соціального страхування за рахунок: покращення адміністрування в системі загальнообов'язкового соціального страхування працюючих громадян внаслідок зменшення адміністративних структур управління; запровадження єдиної системи управління коштами та єдиної інформаційної системи; посилення державного контролю за використанням коштів соціального страхування.

Перший заступник Голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

213 голосом законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами, №5289, доповів народний депутат Борис Приходько. Він зазначив, що зараз існує нагальна потреба на законодавчому рівні усунути перешкоди сільським, селищним радам та міським територіальним громадам оперативного виконання їх функцій з забезпечення задовольняння потреб громад в отриманні життєве необхідних послуг, у тому числі  охорони здоров’я та освіти.

Для цього необхідно дещо спростити можливості місцевих громад до оперативних закупівель товарів та деяких послуг, необхідних для забезпечення функціонування їх соціальної сфери, та надати їм можливість провадити закупівлю виключно передбачених законопроектом товарів і послуг без проходження спрощеної процедури публічних закупівель, тобто закупати напряму у виробника (постачальника).

Прийняття законопроекту надасть можливість сільським, селищним радам та міським територіальним громадам оперативно здійснювати закупівлю товарів, необхідних для забезпечення потреб громад у життєве необхідних, і насамперед  соціальних, сферах. Це сприятиме розвитку громад, підвищенню соціальної підтримки та забезпеченню достойного рівня життя громадян.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 256 голосами направлено на доопрацювання.

Проект Закону про внесення зміни до розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), №6293, доповіла заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Законопроектом пропонується викласти абзац четвертий пункту 31 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" в новій редакції, доповнивши існуючий перелік закупівель, що здійснюються в порядку, встановленому цим Законом для спрощених закупівель на період дії встановленого Кабінетом Міністрів України карантину, роботами та послугами, пов’язаних з проектуванням та встановленням систем постачання медичних газів (у тому числі кисневих станцій, кріогенних ємностей, мереж централізованого киснепостачання та їх складових).

Роксолана Підласа доповіла рішення Комітет, який рекомендує прийняти законопроект за основу і в цілому  з техніко-юридичним опрацюванням.

Народні депутати 337 голосами підтримали прийняття законопроекту за основу і 339 голосами - в цілому.

За пропозицією депутатської фракції «Слуга народу» знято з розгляду сьогодні проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, №5600.

Проект Закону про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" (щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2), №6297, доповіла народний депутат Олена Шуляк.

Доповідачка обгрунтувала прийняття законопроекту потребою підтримки та вжиття відповідних заходів реагування з боку держави з метою стимулювання та поліпшення умов діяльності суб'єктів господарювання у період послаблення карантинних заходів та виходу з карантину, а також заохочення суб'єктів господарювання та найманих працівників до вакцинації проти коронавірусної хвороби (COVID-19). Зокрема, це стосується нових можливостей суб'єктів малого і середнього підприємництва для отримання державної підтримки, а також стимулювання підприємців та найманих працівників до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Народний депутат запропонувала внести зміни до додатків № 1 та № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, якими збільшити на 3 000 000 тис. грн. доходи Державного бюджету України та спрямувати їх Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на фінансування нової бюджетної програми «надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторною хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Альтернативні законопроекти за №№6297-1 і 6297-2 доповіли народні депутати Кіра Рудик і Андрій Пузійчук.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за реєстр. №6297 за основу, доручивши Комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

Законопроект №6297 285 голосами «за» прийнято за основу зі скороченням наполовину строків підготовки до другого читання.

Проект Закону про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" (щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об'єктів соціально-культурної сфери), №6298, доповідає народний депутат Олена Шуляк. Вона запропонувала з врахуванням позитивних тенденцій виконання дохідної частини збільшити загальний фонд державного бюджету на 2.5 млрд грн з наступних платежів: - податку на прибуток підприємств на 975.026,3 тис. гривень; - рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів та води на 30.067,1 тис. гривень; - податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування на 1.494.906,6 тис. гривень.

Законопроектом передбачено збільшити видатки загального фонду для фінансування невідкладних потреб соціального спрямування та реалізації інфраструктурних проектів, зокрема на:

- реалізацію основних напрямків програми Президента України та Уряду в частині розбудови транспортної інфраструктури - Державним агентством автомобільних доріг України (Укравтодором) здійснюється організація ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення;

- розбудову якісної інфраструктури України та реалізацію проектів будівництва, реконструкції, ремонту (в тому числі в рамках державної програми "Велике будівництво") об'єктів соціально-культурної сфери, комунальних доріг збільшити обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об'єктів соціально-культурної сфери;

- формування статутного капіталу акціонерного товариства, що здійснює завдання та функції національного авіаперевізника.

Альтернативний проект №6298-1 доповів народний депутат Микола Скорик.

Альтернативний проект №6298-2 доповів народний депутат Ярослав Железняк.

Член Комітету з питань бюджету Арсеній Пушкаренко доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за реєстр. №6298 за основу, доручивши Комітету з питань бюджету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких поправок і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

За результатами голосування за основу 236 голосами прийнято законопроект №6298 зі скороченням наполовину строків подачі пропозиції і поправок для підготовки до другого читання.

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування вбивства народного депутата України Полякова Антона Едуардовича - кримінальне провадження № 12021100040002899, внесене до ЄРДР 08.10.21, №6300 доповів народний депутат Сергій Євтушок.

Метою утворення Тимчасової слідчої комісії, як зазначено у пояснювальній записці до нього, є здійснення парламентського контролю за розслідуванням вбивства народного депутата України Полякова А.Е. та повне, всебічне, неупереджене і об'єктивне дослідження всіх обставин у кримінальному провадженні  № 12021100040002899, внесеного до ЄРДР 08.10.21.

За результатами голосування проект Постанови №6300 прийнято в цілому 322 голосами «за» з урахуванням пропозицій Комітету.

Народні депутати розглядають пропозицію 150 народних депутатів щодо застосування особливої процедури по статті 1191 Регламенту Верховної Ради під час розгляду у другому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні, №4298.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий повідомив, що розгляд цього питання тимчасово відкладено.

Проект Закону про Загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022-2026 роки, №5723, доповідає заступник Міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцяківська.

Законопроектом пропонується врегулювати на законодавчому рівні питання затвердження нової Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки на заміну Загальнодержавної цільової програми «Питна вода України» на 2011-2020 роки, дія якої закінчилася. Виконання заходів Програми дозволить забезпечити сталий розвиток та реконструкцію систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів України та забезпечити населення України якісною питною водою в достатній кількості.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді за основу.

За результатами голосування законопроект 328 голосами прийнято за основу.

Пропозиції Президента України до Закону України "Про внесення зміни до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача", №4547, доповів народний депутат Федір Веніславський.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача» та прийняти Закон в цілому.

Народні депутати 258 голосами підтримали пропозиції Президента України до Закону і Закон в цілому з урахуванням пропозицій Президента України.

Народні депутати 282 голосами підтримали у другому читанні в цілому проект Закону про публічні електронні реєстри, № 2110.

Верховна Рада 303 голосами прийняла в цілому Закон «Про ратифікацію Рамкової військової угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки», №0119.

Головуючий оголосив перерву у засіданні на 30 хвилин і закрив пленарне засідання.