Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект про Службу військового капеланства

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 листопада 2021, 09:58

 

17 листопада відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Члени Комітету розглянули проект Закону про Службу військового капеланства (реєстр. №4626).

Законопроектом

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проекту Закону прийняти в другому читанні та в цілому в запропонованій Комітетом редакції.

Метою законопроекту є створення Служби військового капеланства та законодавчого закріплення статусу військових капеланів як військовослужбовців, визначення організаційно-правових засад взаємодії військових формувань і релігійних організацій у процесі забезпечення функціонування інституту військового капеланства з метою реалізації військовослужбовцями Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та членами їх сімей права на свободу совісті, світогляду та віросповідання з урахуванням поліконфесійності нашої держави.

У законопроекті визначаються принципи, на яких здійснюється діяльність Служби військового капеланства, її структура, порядок підпорядкування та загальна чисельність; закріплюється статус військових капеланів як військовослужбовців, визначаються їх функціональні обов’язки; запроваджуються квоти конфесійного представництва відповідно до потреб особового складу з урахуванням поліконфесійності нашої держави; передбачається створення Міжконфесійних рад з питань військового капеланства як дорадчих органів при Міністерстві оборони України та Міністерстві внутрішніх справ України.

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву (реєстр. №6302), Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного шостої сесії та прийняти його за основу.

Законопроектом передбачається уточнити завдання та основи підготовки і ведення національного спротиву, у тому числі удосконалити та підвищити ефективність ведення руху опору.

Проектом Закону пропонується узгодити деякі положення Законів України, зокрема:

урегулювати питання повноважень Кабінету Міністрів України та військового командування з питань виконання правового режиму воєнного стану;

уточнити повноваження органів військового управління Збройних Сил України, у тому числі Командування Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, яке є організатором руху опору;

урегулювати питання грошової винагороди особам, що проходять військову службу під час особового періоду;

урегулювати питання порядку та умови підпорядкування Національної гвардії України під час уведення правового режиму воєнного стану.

Також Комітет погодив деякі пункти змін до Річного плану закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення Міністерства оборони України на 2021 рік.