Пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 листопада 2021, 14:05

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук відкрив пленарне засідання.

Руслан Стефанчук привітав всіх студентів України з Міжнародним днем студентів. «Ви - майбутнє цієї країни», - сказав він.

Головуючий надав слово для виступів з оголошеннями, повідомленнями, пропозиціями народним депутатам.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Сергій Соболєв.

Народні депутати підтримали пропозицію про зміну порядку розгляду питань порядку денного і розглянули першим питанням проект Постанови про присудження у 2021 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування №6167.

Проект Постанови 306 голосами прийнято в цілому.

Головуючий оголосив до розгляду проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам №5123-1.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту.

Проект Закону №5123-1 за результатами голосування прийнято у другому читанні і в цілому 315 голосами «за».

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про мультимодальні перевезення №4258.

Законопроект 298 голосами «за» прийнято у другому читанні і в цілому.

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України №3959-1.

Верховна Рада 296 голосами «за» прийняла законопроект у другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули питання про скорочення термінів розгляду проекту Закону про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" (щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об'єктів соціально-культурної сфери), №6298.

240 голосами «за» парламентарії підтримали пропозицію головуючого про визначення законопроекту невідкладним та скорочення наполовину строків подання альтернативних законопроектів до нього.

263 голосами у другому читанні і в цілому прийнято проект Закону про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв'язок" №3821.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати розглянули у першому читанні проект Закону про поштовий зв’язок, №4353 і альтернативні до нього проекти за №№ 4353-1 і 4353-2.

Законопроект №4353 доповів голова підкомітету Комітету з питань транспорту та інфраструктури Ігор Негулевський. Він зазначив, що метою законопроекту є гармонізація національного законодавства із законодавством ЄС у сфері надання послуг поштового зв’язку шляхом імплементації положень Директиви 97/67/ЄС.

Проектом Закону пропонується визначити правову основу діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку, зокрема повноваження центральних органів виконавчої влади та національного регулятора; права та обов’язки операторів поштового зв’язку та користувачів зазначених послуг; врегулювати засади відповідальності операторів поштового зв’язку та користувачів послуг у цій сфері.

Доповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Альтернативні законопроекти доповіли народні депутати Микола Величкович і

Мар’ян Заблоцький.

За результатами голосування 267 голосами за основу прийнято законопроект №4353.

Верховна Рада 305 голосами прийняла в цілому проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди "Логістична мережа (Модернізація та цифровізація Укрпошти)" між Україною та Європейським інвестиційним банком, №0112.

294 голосами прийнято в цілому проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо уточнення порядку доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру, №3989.

Проекти Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо поширення дії законодавства у сфері запобігання корупції на членів правління Фонду соціального страхування України, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Пенсійного фонду, членів Наглядової ради Пенсійного фонду та відповідних посадових осіб за №№5881 і 5881-1 доповіла Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Голова Комітету також доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроект №5881-1.

За результатами голосування 292 голосами за основу прийнято законопроект №5881 і 305 голосами - в цілому.

Проект Закону про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності, №6192, доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Законопроект покликаний врегулювати питання соціального захисту медичних працівників, постраждали від коронавірусної хвороби (COVID-19) незалежно від місця їхньої роботи.

Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти за основу та в цілому законопроект №6192.

Альтернативний проект №6192-1 доповіла народний депутат Наталія Королевська.

За результатами голосування 313 голосами за основу і 320 голосами в цілому прийнято законопроект «6192.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття, №5736, доповів народний депутат Валерій Зуб. Необхідність внесення змін, він обумовив надзвичайним значенням цього питання для збереження життя тяжкохворих пацієнтів. Згідно з Конституцією України, людина, її життя і здоров'я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

За словами доповідача, наразі в Україні відсутній чіткий та прозорий механізм, який дозволив би тяжкохворим пацієнтам отримати доступ до інноваційних лікарських засобів, які ще не знаходяться в широкому доступі на українському ринку, проте вже зараз можуть рятувати та покращувати життя українських пацієнтів. Такі механізми вже діють в інших розвинених юрисдикціях, в тому числі в Європейському Союзі та США.

Метою законопроекту є створення в Україні умов для доступу тяжкохворих пацієнтів до інноваційного лікування та реалізації програм надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття (безоплатно) завдяки врегулюванню правовідносин у цій сфері, а саме: визначення програм надання лікарських засобів зі співчуття та погодження проведення цих програм, ввезення лікарських засобів для цілей цих програм, надання звітів щодо ефективності та безпечності використання таких лікарських засобів, можливість відкликати погодження проведення зазначених програм та визначення прав та обов'язків юридичних і фізичних осіб, а також повноважень органів державної влади і посадових осіб у відповідній сфері, та гармонізація національного законодавства із законодавством Європейського Союзу.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу з урахуванням необхідності внесення додаткових змін в інші законодавчі акти України, що не були предметом розгляду в першому читанні, але пов’язані з предметом його правового регулювання.

За результатами голосування законопроект 293 голосами прийнято за основу.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Леся Забуранна. У заяві йшлося про різке підвищення вартості проїзду у громадському транспорті м. Києва та корупцію у міській владі Києва. Фракції ініціюють повний аудит роботи міського транспорту Києва.

Проект Закону про внесення змін до статті 42 Закону України "Про вищу освіту" щодо оприлюднення та моніторингу досягнення цільових показників діяльності закладу вищої освіти (KPI керівників закладів вищої освіти), №5685, доповіла народний депутат Наталія Піпа. Законопроект передбачає встановлення цільових показників діяльності закладу вищої освіти. Ці показники мають бути досягнутими завдяки діяльності керівника закладу вищої освіти та оприлюднені на сайті закладу вищої освіти.

Альтернативні законопроекти за №№5685-1 і 5685-д не доповідалися.

За результатами голосування 293 голосами за основу прийнято законопроект №5685-д.

Головуючий закрив пленарне засідання.