У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 листопада 2021, 17:06

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №46 від 12 листопада 2021 року опубліковано ряд законів, прийнятих під час п’ятої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано текст Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин», № 1685–IХ, який набув чинності 8 серпня 2021року.

Законом передбачено, що самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів.

За порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафів (у сумі від 500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а також обмеження чи позбавлення волі (на строк від двох до шести років), якщо: це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля; незаконно видобувались корисні копалини загальнодержавного значення, чи місцевого значення у значному або великому розмірі; це відбувалось на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду або за попередньою змовою групою осіб, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, чи службовою особою з використанням службового становища.

Якщо такі діяння вчинені організованою групою або загальнонебезпечним способом, або спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Також у віснику міститься Закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», №1630–IХ, який визначає особливості правового, економічного та організаційного регулювання перетворення Державного концерну "Укроборонпром" в акціонерне товариство, державних унітарних підприємств, у тому числі казенних підприємств, що входять до складу Державного концерну "Укроборонпром", - у господарські товариства, управління і розпорядження їхнім майном та спрямований на забезпечення обороноздатності, економічної безпеки і захисту інтересів держави.

Закон набув чинності 6 жовтня 2021 року.

Опубліковано Закон «Про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво», № 1673–IХ, яким відновлюється дія Угоди між Україною та ЄС про наукове і технологічне співробітництво, вчиненої у м. Копенгаген 4 липня 2002 року, що набрала чинності 11 лютого 2003 року та дія якої відновлювалась 8 листопада 2004 року, 21 грудня 2011 року та 17 серпня 2015 року.

Закон набув чинності 30 серпня 2021 року.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».